Вкарването на градската железница в Плана за възстановяване и устойчивост

...
Вкарването на градската железница в Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Проектът за S-Bahn на Пловдив: 6 линии до 11 населени места, без прелези по „Копривщица” и връзка Тракия – Филипово

Вкарването на градската железница в Плана за възобновяване и резистентност може да притегли стотици милиони евро в Пловдив. От години се приказва за разновидността за така наречен леко метро, а още предходното постоянно държавно управление искаше Пловдив, Бургас и Варна да изградят сходна мрежа по съвет от Брюксел.

Проектът за S-Bahn е залегнал и в Интегрираните проекти на Община Пловдив за новия програмен интервал, което е спомагателен плюс за бъдещата реализация на огромния план.

Пред него обаче има редица провокации, като изкарването на товарния транспорт по сегашната жп мрежа, а също по този начин построяването на нова инфраструктура.

Какво включва планът?

S-Bahn железница в Пловдив да свързва всички региони на Пловдив, както и 11 близки обитаеми места, като се употребява сегашната жп мрежа и създаване на нови връзки. Това е залегнало в плана на новия Общ организационен проект, който е създаден от „ Булплан”.

Самата идея за градска железница в Пловдив е от 30 години, а в плана на новия Общ организационен проект е главното изискване, с цел да няма тапи и претъпкани рейсове.

Предвижда се тя да се движи със междинна скорост от 25 км/ч, като към нея има и специфични рейсове линии, които да я обслужват. Освен това системата би трябвало да включва и местата за прехвърляне, за местоположението на всеобщите паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай).

В разбора на проектантите е заложено, че би трябвало да се изградят няколко нови коловоза, които да се употребяват от градската железница, с цел да не се дублират с останалия жп трафик. Така съгласно тях би трябвало да се изградят нови коловози сред Централна гара и Филипово, Филипово – Скутаре, Тракия – Скутаре, както и директна жп връзка сред жп гара Тракия и гара Филипово.

В плана е обещано, че тя може да обслужва 95 000 пасажери на ден, като се употребява 47 км от жп мрежата на НКЖИ плюс новите трасета.

Отделно планът за S-Bahn включва и повдигането на естакада и премахването на жп прелезите по бул. „ Копривщица”, което би отпушило съществено трафика. Само този план е за на 100 млн. евро.

Идейният план е създаден с създаване на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия. В региона на стадион Пловдив е планувано създаване на нова жп спирка.

Ще бъдат построени нови уреди - мостове, надлези (пътни и пешеходни):

-Изграждане на железопътна естакада - ново оборудване за елиминиране на пътните пресичания по булевардите " Пещерско шосе ", " Свобода " и " Шести септември "

- Изграждане на двупътен жп мост над река " Марица "

- Изграждане на 2 пешеходни подлеза

- Изграждане на железопътна естакада - ново оборудване за елиминиране на пътните пресичания по булевардите " Пещерско шосе ", " Свобода " и " Шести септември "

Ежедневните курсове на „ S - Bahn” железницата, които могат да се употребяват са дадени по 6 линии съгласно Общ устройствен план.

№ 24 – Радиново – ж.п. гара Филипово – Централна гара – Сточна гара – ж.п. гара Тракия – Скутаре – Войводиново – Филипово

№ 25 – Кадиево – Злати ров – Централна гара – Сточна гара – Крумово – Ягодово – Катуница

№ 26 – Централна гара – Христо Смирненски – регион „ Южен” – Южна промишлена зона – Сточна гара – Централна гара

№ 27 – Труд – ж.п. гара Филипово

№ 28 – Скутаре – Войводиново – ж.п. гара Филипово

№ 29 – летище „ Крумово” – ЮИЗ – Сточна гара – Централна гара

Към тях би трябвало да има автобусни линии, които да обслужат спирките от градската железница.

Според разбора, времетраенето за предвижване по железницата ще редуцира на половина времето за предвижване сред околните обитаеми места, като доста ще понижи и трафика в града.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР