ВизиткаИво Димитров е директор Бизнес развитие - кафе и алкохолни

...
ВизиткаИво Димитров е директор Бизнес развитие - кафе и алкохолни
Коментари Харесай

Благодарение на Costa Coffee и Caffè Vergnano ние утвърдихме разпознаваемо кафе портфолио

Визитка Иво Димитров е шеф " Бизнес развиване - кафе и алкохолни питиета " в " Кока-Кола ХБК България ". Стартира кариерата си в компанията през 2005 година в ролята на търговски представител, като през миналите осемнадесет години съумява да натрупа стабилен бизнес и лидерски опит, преминавайки през разнообразни позиции в региона на продажби, маркетинг и съвременна търговия. Притежава бакалавърска и магистърска степен по " Маркетинг " надлежно от Бургаския свободен университет и Стопанската академия в Свищов. Под шапката на " Кока-Кола " седят два кафе марката - Costa Coffee и Caffè Vergnano. Как са комерсиално позиционирани?
Двете марки са страхотни като качество, вкусови характерности и консуматорски фокус. Caffè Vergnano е една от най-старите и известни италиански компании с потвърдени обичаи в производството на кафе и се ръководи от семейство Верняно към този момент 4 генерации. Създадена през 1882 година, тя дължи триумфа си на съхранените към този момент близо век и половина полезности, само че и отдава огромно значение на творчеството, нововъведенията и безкомпромисния блян към премиум качество. Мечтата за кафе компания се родила с отварянето на дребен повсеместен магазин в Киери - картинно градче в подножието на Торинските хълмове. Магазинчето се управлявало от Доменико Верняно и положило основите на сполучливата компания, която след това неговите внуци и правнуци не престават да усъвършенстват и развиват.

Историята на Costa Coffee е не по-малко любопитна и стартира през 1971 година, когато братята италианци Серджо и Бруно Коста идват в Англия. В търсене на качествено кафе те се въодушевяват да пренесат еспресо културата в сърцето на Лондон и отварят дребна кафе пекарна на Fenchurch Street. " Ние в Costa Coffee постоянно сме вярвали, че се нуждаеш от пристрастеност, с цел да създадеш съвършенство ", нееднократно са споделяли братята Коста. В устрема си към съвършенство те вършат 112 " слепи теста " с разнообразни комбинации кафе, преди да открият съвършения баланс на усет и мирис в техния авторски Costa Signature Blend. И до през днешния ден по-малко от 5% от кафеените зърна в света са задоволително положителни за Costa Coffee.

Благодарение на двата марката ние утвърдихме разпознаваемо кафе портфолио, което дава отговор на все по-високите и разнородни потребителски желания и което занапред ще обогатяваме и развиваме.
Реклама В портфолиото на Costa виждаме няколко авторски бленда, само че тeзи, които вършат по-силно усещане, са The Bright Blend и The Colombian Roast. Повлияни ли са от по този начин наречена трета кафе вълна?
- Може да се каже, че това е равномерен преход към " третата вълна ", в чиято основа са кафета със специфични качества, превъзхождащи ординарните кафета на пазара. The Bright Blend и The Colombian Roast се отличават от останалите публикувани блендове с доста сложни вкусови качества - наслада, киселинност и нескончаем послевкус, присъщи за специфичните арабики.
Към каква аудитория са ориентирани?
- Това са блендове, насочени към кафе ценителите, които имат повече информация и респективно високи критерии към развъждането, екстракцията и в следствие - вкусовите качества на кафето. Всъщност за тях кафето е доста повече от утринна рутина, цвят и мирис, тъй като се трансформира в преживяване.
Каква част от пазара имат, съпоставена с другите блендове от портфолиото?
- Все по-често в огромните градове се употребяват приблизително изпечени 100% арабика блендове. В по-малките обитаеми места блендовете с робуста и мрачно изпечените кафета са със доста по-висок пазарен дял. Тенденциите са в посока по-висококачествени арабики, мек и сложен усет.
Ковид-19 имаше и някои позитивни резултати върху потреблението на кафе. Например пандемията докара до увеличение на интереса към подготвяне на кафе в домашни условия. Разкажете за вашето позициониране в този сегмент?
- Този интервал промени доста консуматорски привички в разнообразни категории и кафето е една от мощно повлияните. Въпреки че през тази година потреблението отвън дома се възвръща, приготвянето на висококачествено кафе у дома продължава да е по-силно от преди. Costa Coffee е с висока известност измежду българския потребител с над 60% познаваемост, като това е най-високият индикатор в съпоставяне със страните от района. Възприятието за марката е, че това е съвременно кафе, желано от младежите, предлагащо високо качество, богат и мек усет. Поради характерностите му то е извънредно уместно за подготвяне в домашни условия в разнообразни формати и системи - кафе роботи за кафе на зърна, еспресо машини за мляно кафе, както и многообразие от капсулни оферти. Много потребители избират кафе напитката си под формата на капучино, лате и други млечни оферти. В тази връзка през 2021 година " Кока-Кола ХБК " сложи началото на партньорството си и с Caffé Vergnano, като България бе първият пазар в групата, който стартира да предлага известната италианска марка. Caffé Vergnano и Costa Coffee имат страхотни характерности, които вършат както чистата им консумация, по този начин и комбинацията им с мляко същинско наслаждение за небцето.
Реклама
Радвам се и че със завръщането на хората в офисите след края на пандемията успяхме да предложим редица истински решения за бизнеса посредством необятна гама авторски блендове и професионално съоръжение, които обезпечават най-високо качество на клиентите ни, съобразено с техните потребности.
В " Кока-Кола ХБК България " имате бариста академия, която се управлява от един от най-уважаваните баристи, Кирил Кирилов. Разкажете повече за образованията, които организирате?
- В кафе академията ни се образоват хора с друго равнище и опит - кафе фенове, професионални баристи и кафе специалисти. При нас учащите се получават опция и за узаконяване. Провеждаме също по този начин дегустации и първокласен надзор на продуктите, които сформират нашето портфолио. Нашият кафе специалист е с дълготраен опит в специфичните кафе питиета и идеалните вкусови съставни елементи, които в бъдеще ще намират все по-голямо приложение в миксологията. За последните 12 години той се трансформира в дипломат освен на нашите марки, само че и на кафе културата. Обучаването на баристи е един от основните детайли за развиване на кафе промишлеността. Когато напитката ни е приготвена от бариста с висока кафе експертност, получаваме опцията да се любуваме все по-често на вкусна и красива чаша кафе - приятност за всички сетива.
Все повече кафе компании вземат участие в обществени акции, с които способстват за по-устойчиво развъждане и подготвяне на кафе. Разкажете за вашите интензивности с брадовете Costa и Vergnano?
И двете марки потвърждават, че приготвянето на ужасно кафе в действителност може да докара до позитивна смяна. Costa Foundation е основана през 2007 година с визията да подкрепи изкореняването на бедността в регионите, отглеждащи кафе. Финансират се повече от 100 нови учебни заведения, основани са над 1000 работни места, над 800 класни стаи в 10 страни, даващи на над 100 000 души достъп до безвредно и качествено обучение.

Costa Coffee е и първата марка кафе, която трансформира своите заведения в Обединеното кралство в пунктове за преработване на чаши. До 2030 година 100% от чашите за кафе, продавани в заведения с Costa Coffee, ще се рециклират и изхвърлят по виновен метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР