ВизиткаГеорги Ганев е лидер с повече от 10 години опит

...
ВизиткаГеорги Ганев е лидер с повече от 10 години опит
Коментари Харесай

Изкуственият интелект е толкова добър, колкото са добри данните ви

Визитка Георги Ганев е водач с повече от 10 години опит в продажбите и ръководството на клиенти на локалния ИТ пазар. В актуалната си роля на изпълнителен и търговски шеф на " IBM България " той дава отговор за развиването на бизнеса на IBM в страната. Георги Ганев работи в тясно съдействие с партньорската екосистема, с цел да помогне на клиентите в процеса им на цифрова промяна благодарение на хибриден облак и изкуствен интелект. Той е член на управителния съвет на " AmCham България " и наставник на младежи и стартъпи в разнообразни стратегии като IBM Sofia Accelerator и менторската стратегия за студенти на IBM Bulgaria. Г-н Ганев, за какво смятате, че фирмите могат да извлекат изгоди от използването на изкуствен интелект?
През последните години всички ние ставаме очевидци на един от тези редки моменти в историята - възходът на новаторските технологии с капацитет да трансформират бизнеса и обществото вечно. Тази новаторска технология, несъмнено, е изкуственият разсъдък (AI). Но за какво това се случва в този момент, когато учени и откриватели създават AI повече от 70 години?

Отговорът се крие в някои впечатляващи достижения през последното десетилетие. До огромна степен с помощта на напредъка на моделите за машинно образование и изчислителните мощности технологията, наподобява, е направила неочакван скок напред.

До този миг обичайното машинно образование изискваше данните да се маркират от човек, което постановяваше потреблението на спомагателни запаси, хора и време за реализиране на краен резултат. Новото потомство AI модели, наречени foundation, трансформираха това, тъй като могат да се образоват върху големи количества от немаркирани данни. Това даде опция да се преодолее в немалка степен ограничаването от запаси и време, с цел да се стигне по-бързо до краен резултат.
Реклама
Случи се известно равнище на демократизиране на опцията да получиш стойност от използване на подобен вид модел. Голяма част от моделите намират приложение в разнообразни области от нашата работа, като да вземем за пример разбор на текст, основаване на програмен код, киберсигурност, човешки запаси, верига на доставки, обслужване на клиенти, разбор на видео или аудио. Всичко това дава опция на фирмите да извлекaт по-голяма добавена стойност от данните и да покачат продуктивността на хората и на организациите си като цяло.

От друга страна, пазарът на труда е в усложнена обстановка заради неналичието на фрагменти и непрекъснатото повишение на цената, която подхожда на съотношението качество - продуктивност.

Смятам, че комбинацията от повишение на продуктивността на чиновниците посредством потребление на генеративен изкуствен интелект при неналичието на фрагменти ще бъде печеливша за организациите, които се възползват по верния метод.
Как ИИ оказва помощ на фирмите да се оправят с рестриктивните мерки и неналичието на квалифицирани фрагменти?
- През последните 2-3 години пазарът на труда се развива в посока възстановяване на успеваемостта на процесите и продуктивността на наличните екипи. Ето един образец - преди няколко седмици лансирахме нашия нов артикул Code Assistant. Той усъвършенства продуктивността на разработчиците с 30 до 50%. От друга страна, това дава опция на по-младите и неопитни сътрудници да създават по-добър код, което пък въздейства положително върху качеството и продуктивността на работа на екипите.
Реклама
Друг образец е Watson Orchestrate. Това е по този начин нареченият цифров помощник. Той има избрани умения и ние развиваме спомагателни такива. Първата група от умения са в областта на човешките запаси. Watson Orchestrate подкрепя екипите да правят работата си по-ефективно в подбора на фрагменти, като може да генерира публикация за работа по заложени критерии, автоматизирано да я разгласява в обществените мрежи или вътрешен портал на компанията, да проучва събраните биографии по съответните критерии и по този метод да спести време в подбора на фрагменти. Впоследствие има приложение и в развиването на хората вътре в организацията, като предлага образования на база на равнището на умения и може даже да прави оферти за покачване на мениджърите на база на авансово заложени критерии в организацията, които мениджърът да утвърждава или отхвърля. Това е действителен случай от моята кариера.
Доколко фирмите са подготвени за внедряване на процеси, подкрепени от ИИ?
- McKinsey разгласява проучване, че от 2017 година до през днешния ден използването на изкуствен интелект се е нараснало съвсем два и половина пъти. Също по този начин в това тяхно проучване се твърди, че добавената стойност в стопанската система от навлизането на изкуствения разсъдък ще се мери в трилиони долари. Изследване на IBM измежду изпълнителни шефове в международен мащаб от тази година показва, че трима от четирима изпълнителни шефове считат, че най-хубавите генеративни модели ще бъдат конкурентно преимущество. Всяка организация би трябвало да разбере, че това конкурентно преимущество ще пристигна от приложението на логаритмите върху личните данни и генерираната по този метод добавена стойност, а не от потреблението на подготвени API. Всяка компания, която желае да има такова преимущество, ще би трябвало да сътвори и ръководи лични такива модели, с цел да се открои на пазара - било то в потребителско обслужване, развиването на хората в организацията, развоя и интервенциите в ИТ или други области.

По отношение на готовността е значимо да уточним, че организациите имат избрани терзания при реализацията, защото съгласно нашето проучване 57% от изпълнителните шефове се тормозят за сигурността на данните. Според мен обаче най-голямата спънка е неналичието на познание в приложението на новите модели.
А подготвени ли са чиновниците за тази промяна? Какво е вашето наблюдаване?
- Компаниите би трябвало да влагат в чиновниците си, да ги развиват и преквалифицират, с цел да могат да посрещнат провокациите при и след внедряването на ИИ. Служителите постоянно опитват с обществено наличните принадлежности за ИИ, с цел да видят дали това им носи изгоди в всекидневието. Смятам, че този прагматичен метод е потребен, защото по този метод екипите ще бъдат доста по-подготвени, когато се наложи да стартират работа по използването на ИИ при формалните работни планове, с данните на компанията. Организациите не би трябвало да одобряват това като непрекъснат метод на работа тъкмо поради аргументи като корист с данни или потреблението им в обществено налични модели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР