ВизиткаФедерико Мена е новият изпълнителен директор на EIT Digital, звеното

...
ВизиткаФедерико Мена е новият изпълнителен директор на EIT Digital, звеното
Коментари Харесай

Федерико Мена, EIT Digital: Активно търсим предприемачи и компании от България

ВизиткаФедерико Мена е новият изпълнителен шеф на EIT Digital, звеното за цифрови компании на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT). Той застава отпред на EIT Digital като правоприемник на Вилем Йонкер, който управляваше звеното в продължение на над 10 години. EIT Digital оказва помощ на европейски бизнесмени и компании за развиването на бизнеса им в начална фаза и следващо намиране на вложения.Федерико Мена ще бъде един от гостите на тазгодишното издание на конференцията Digitalk, която ще се организира на 18 май в Sofia Event Center. ВизиткаФедерико Мена е новият изпълнителен шеф на EIT Digital, звеното за цифрови компании на Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT). Той застава отпред на EIT Digital като правоприемник на Вилем Йонкер, който управляваше звеното в продължение на над 10 години. EIT Digital оказва помощ на европейски бизнесмени и компании за развиването на бизнеса им в начална фаза и следващо намиране на вложения.Федерико Мена ще бъде един от гостите на тазгодишното издание на конференцията Digitalk, която ще се организира на 18 май в Sofia Event Center. Поемате поста на изпълнителен шеф след Вилем Йонкер, който бе отпред на EIT Digital в продължение нанад10 години. Какви са проектите ви?
- EIT Digital има явен път и това е да ускори позицията си като най-голямата европейска екосистема за цифрови нововъведения, предприемачество и развиване на умения. За да го реализираме, тактиката на мениджмънта стъпва върху няколко стълба: превръщането на към този момент съществуващи услуги в по-атрактивни за нашите членове; диверисифицрана на бизнес офертите, да вземем за пример посредством по-голям фокус върху съгласуване и присъединяване в европейски планове и растежа на нашата екосистема. Искаме да сме по-леснодостъпни за евентуални сътрудници и разширението ни посредством отваряне на нови офиси в Европа е значим инструмент в тази посока.
Предвид съветската война в Украйна, която господства европейската политика, добър ли е моментът за EIT и европейската софтуерна сцена?
- Руската инвазия в Украйна и последвалата трагична и варварска война докара до толкоз доста страдалчество и болежка за украинския народ, остави толкоз огромен отпечатък върху Европа изцяло, че всичко останало наподобява по-маловажно в съпоставяне. В този подтекст е изключително значимо да се подкрепя украинската стопанска система, поради тези ужасяващи условия. Технологичният бранш до момента е измежду най-устойчивите звена в стопанската система на страната. EIT има твърда позиция още от началото на войната и подкрепя Украйна, като разшири стратегиите си по този начин, че те да могат да покрият потребностите за образование на украинските бежанци. Пуснахме и нови грантове, които да подкрепят основаването на бизнеси измежду младите украинци. EIT Digital взе участие в една от стратегиите и в допълнение таргетираме Украйна посредством личната си самодейност EIT Digital Venture Program.

Реклама Какви програмипланирате за 2023 година и кой може да взе участие в тях?
- Имаме няколко планувани стратегии. Току-що стартира шестото издание на EIT Digital Venture Program, която е основана за поддръжка на бизнесмени в ранна фаза на развиване. Търсим екипи в Прибралтика, Източна и Южна Европа, които се пробват да излязат на пазара. Програмата е отворена към екипи от най-малко двама души, които имат новаторска бизнес концепция, идея или първообраз в областта на цифровите технологии, финанси, градове, здраве.

Процесът по кандидатстване е отворен и в програмата EIT Digital Challenge, съревнование за пораснали стартъпи, които се занимават с дълбоки технологии. С други думи, европейски компании, които се концентрират върху комплицирани и сложни за прекопирване технологии. Съвсем скоро ще отворим процеса по кандидатстване за тазгодишното издание на Innovation Factory, която предлага финансова поддръжка, наставнически услуги и помощ при набирането на ранни вложения за дълбокотехнологични стартъпи в ранна фаза на развиване.
Каква е задачата ви за Venture Program?
- Целта ни е да подпомогнем на бизнесмени от 22 страни - Прибралтика, Южна и Източна Европа. Това включва и България. Преакселераторската стратегия трява да им помогне да трансфорат бизнес концепцията си в стартъп и да стигнат най-малко до MVP етапа (Minimum viable product - минимално работещ артикул, бел. ред.), след което да основат стартъп компания и да наберат капитал от вложители. Всички екипи получават начални 5 хиляди евро поддръжка, след което още 10 хиляди евро за тези, които завършат програмата и основат юридически своя компания. Освен това първите 10 компании от програмата, които съумеят да наберат най-малко 50 хиляди евро частно финансиране до края на ноември, ще получат и спомагателни 10 хиляди евро от EIT Digital, което значи, че общо от нас една компания може да получи 25 хиляди евро.

Вече имаме доста сполучливи истории, минали през тази стратегия - от България подобен образец е (български стартъп за автоматизирано събиране на данни при финансови закононарушения - бел. ред.). От Полша през програмата излезе Restimo, от Литва - Revolab, а от Гърция - Nereid. Всички те за мен са истории на триумфа, които набраха финансиране и стигнаха до клиенти за доста малко време след основаването си.
Реклама Планирате ли по-силен фокус върху страните от Източна Европа?
- Ние към този момент сме много дейни в района. Вземете поради следното: с изключение на да оказваме помощ на бизнесмени посредством прогрмаи като Venture Program, ние сме и водещите сътрудници в Digitaltech European Digital Innovation Hub (EDIH), който е основан в офисите ни в Будапеща. Румънският университет UBB в Клуж-Напока неотдавна стана наш сътрудник по програмата EIT Digital Master School, където организираме курсове по киберсигурност. UBB също по този начин скоро ще стане дом на наш непрекъснат офис в Румъния. Разбира се, постоянно работим по уголемение на наличието си.
Какви са проектите ви за България? Може ли да се чака отваряне на офис в страната?
България е един от фокус пазарите в тактиката ни за уголемение. Като член на Европейския съюз, България постоянно е имала опция да се включи в нашите начинания и фирмите от страната да аплайват по стратегиите ни. Въпреки това българската иновационна система към момента не е толкоз развита, колкото в други страни и надлежно желаеме да подчертаем още по-дебело опитите си да интегрираме българския цифров бранш в партньорството си. В момента дискутираме дали ще го създадем посредством отваряне на офис. Ще използваме оптимално благоприятни условия, като да вземем за пример присъединяване ни на конференцията Digitalk, с цел да беседваме с играчите от българската екосистема, тъй че да бъдем сигурни, че те знаят какви благоприятни условия предлага EIT Digital.
Предвид понижената интензивност на пазарите за рисков капитал и смяната в софтуерните настройки поради изкуствения разсъдък, какъв е най-хубавият сюжет за европейската софтуерна сцена?
- Европейските компании, казано най-общо и генерализирано, набират от ден на ден и повече рисков капитал. Има браншове, като климатични технологии, където европейските стартъпи набират даже повече капитал, в сравнение с американските си съперници. Въпреки това виждаме, че в сериозно значими полета, като изкуствения разсъдък да вземем за пример, американските и китайски екосистеми са доста по-динамични и добре финансирани, в сравнение с европейската. От друга страна, Европа е водач в регулирането на тези браншове, като комбинира вниманието върху бизнеса и икономическия напредък с потребността да бъдем сигурни, че фундаменталните права на жителите, като персоналното им пространство и отбрана от алгоритмична дискриминация, ще бъдат почетени. В подобен смисъл най-хубавият сюжет е да имаме деликатна, добре измислена регулация, която да не задушава, а в противен случай, да окуражава ефикасни и обществено ангажирани иноватори.
Свързани публикации Европейски Съюз желае да образова 1 млн. души в " дълбоки технологии " до края на 2025 година 13 октомври 2022, 13:28 Херман Хаузер, Amadeus Capital: Европа би трябвало да обезпечи софтуерния си суверенитет 8 юли 2022, 07:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР