ВизиткаДелян Илиев е управляващ директор е на Renewable Energy Insurance

...
ВизиткаДелян Илиев е управляващ директор е на Renewable Energy Insurance
Коментари Харесай

Проходихме в България, достигнахме до проекти на четири континента

ВизиткаДелян Илиев е ръководещ шеф е на Renewable Energy Insurance Broker. Той е с над 21 години опит в застрахователния бизнес, от които над 11 години специализира в застраховането на ВЕИ планове в целия свят. Преди да учреди РЕИБ работи във водещ интернационален осигурителен брокер до 2011 година, като последно заема позиция Business Development Manager. Съосновател на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия на електрическа енергия (АПСТЕ). От 2018 година посредством участието си в Solar Power Europe способства за развиването на фотоволтаиката като цяло в Европа. Успоредно с това с опита си поддържа развиването на няколко слънчеви плана в България на стартъп компании. Фокусът върху възобновимите енергийни източници до момента постоянно е бил обвързван с реализацията на самите планове, цената и околната среда. Как стана по този начин, че се насочихте към застраховането на такива планове?
През 2011 година бяхме потърсени от немски вложител, който беше закупил слънчев план и търсеше осигурителен артикул, отговарящ на няколко характерни условия. След малко изследване измежду застрахователите в България установихме, че тази материя ни е както непозната, а също така е и доста забавна и любопитна - нещо друго от водещото автомобилно обезпечаване за България. В този миг взехме решение, че е добра концепция да специализираме в дадена ниша и да предлагаме артикули, тясно ориентирани за фотоволтаиката. Така към този момент повече от 11 години в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.
Какви са главните рисковете пред една слънчева или вятърна централа?
- Опитът ни демонстрира, че главният риск за слънчевите електроцентрали е високото напрежение в резултат на гръмотевична буря/индиректна или директна гръмотевица. Около 60% от всички застрахователни събития, които записваме на наши клиенти, са вследствие на тези опасности.
Освен материални вреди покривате ли и индустриални? Знаем, че ВЕИ са доста подвластни от метеорологичните условия и от време на време може да не съумеят да изпълнят проектите си за произвеждане на ток, което да докара до проблеми с клиентите.
- Разбира се, с изключение на обичайните покрития " Всички опасности " на материални загуби и " Прекъсване на активността " от началото на 2022 година пласираме и един нов за нашия пазар риск - " Намален рандеман ", т.е. подсигуряваме производството на слънчевата централа (Р50 от симулацията). В случай че действителният рандеман на фотоволтаичния парк е под 90% от прогнозния, застрахователят ще изплати обезщетение на вложителя - финансов инструмент за банки и лизингови компании, посредством който се подсигурява паричният поток по погасителния проект на кредитополучателя.
Реклама
Членството ни в редица водещи в Европа и ЦИЕ слънчеви асоциации ни дава опция да откриваме и дефинираме характерните потребности на нашите клиенти. В огромната си част сме съумели да ги отразим и заложим в общите условия на застрахователния ни артикул - загуба на приход вместо на облага, косвено попадение от гръмотевица, вътрешен недостатък на слънчевото съоръжение и други.

Не на последно място би трябвало да отбележим, че застрахователната компания, с която екслузивно си партнираме по този осигурителен артикул за Централна и Източна Европа, е Colonnade Insurance S.A. - единственият осигурител на българския пазар с кредитен рейтинг " А- " присъден от организация AM BEST. Това дава на нашите клиенти едно в допълнение успокоение за финансова непоклатимост и убеденост, че са избрали верния сътрудник за капиталовото си желание.
А по какъв начин се правят оценка съответните опасности? Имат ли значение да вземем за пример страната, местоположението, размерът на централата?
- В нашата промишленост местоположението на застрахователния обект постоянно е от определящо значение при калкулацията на наградата, която клиентът би трябвало да заплати. Има страни с нараснал риск " Земетресение ", други - " Кражба ", а трети - " Наводнение ". Мащабът на слънчевия план също оказва въздействие върху крайната цена - застраховката на една дребна - няколко kWp, централа постоянно ще бъде по-скъпа в процентно съответствие по отношение на една 10, 50 или 100 MWp ФЕЦ. За да успеем да предложим работещо и конкурентно ценово решение на нашите клиенти с разнообразни слънчеви портфолиа, ние от РЕИБ осигуряваме така наречен Master Policy - договаряме идентични условия за всички централи на вложителя без значение от единичната мощ на даден план.
Масова процедура ли е да се застраховат ВЕИ мощности или по-скоро това е наклонност, която в този момент набира известност?
- Според мен тук би трябвало да разделим въпроса на две елементи - централи в употреба и планове, които са в развой на създаване. Първите - с потенциал над 200 - 300 kWp, се застраховат съвсем постоянно, без значение дали има банка бенефициент, или няма.
Реклама
По време на създаване обаче наклонността в България към момента е да се икономисва от застраховка " Всички опасности по време на строителство " (СМР), без значение от обстоятелството, че за последните шест месеца при клиентите ни в Европа в РЕИБ отчитаме повече застрахователни събития във фаза създаване - " Кражба " и " Буря " са едни от най-често срещаните събития.

По различен метод стои въпросът при вложителите на огромни фотоволтаични централи. Застраховка СМР е наложително изискване във всеки контракт за създаване и фактът, че от началото на тази година сме застраховали планове по време на построяването им с потенциал 65 MWp в България, 156 MWp в Румъния, 328 MWp портфолио в Дания, 332 MWp портфолио в Италия, 25 MWp в Полша, единствено удостоверява изказванието ни.
В България има ли интерес към вашите услуги? Знаем, че в този момент стартира интервал на всеобщо създаване на нови ВЕИ.
- България е пазарът, от който проходихме и с помощта на нашите клиенти тук успяхме да достигнем до планове на четири континента. Да, се търсят в страната ни и пазарният дял от към 25% от всички застраховани слънчеви планове потвърждава това. Както показах, единствено преди месец ни се довери още един огромен вложител - ФЕЦ с потенциал 65 MWp и с опция за нови мощности. Смятам, че занапред ще разширяваме портфолиото си от клиенти, защото бизнесът в България се научи да търси и избира качествената застрахователна услуга, която оптимално ще отбрани инвестицията му.
Може ли да посочите някакви ценови рамки за съответни застраховки? Например съгласно мащаба на съответния план и съгласно типа на мощностите.
- Трудно бих определил ценови рамки, защото това е работа на застрахователя, само че сигурно във връзка с общоприетите покрития сме конкурентни на пазара по отношение на останалите сътрудници. Относно характерното покритие " Намален рандеман " бих дал следния образец: при ФЕЦ с мощ 1 MWp и планирано произвеждане 1300 MWh при цена на изкупуване 100 €/MWh годишната награда би била в размер на към €390.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Пловдив Реклама С кои застрахователни компании работите?
- Вече загатнах един от главните ни сътрудници за Централна и Източна Европа - записаният в Люксембург осигурител Colonnade Insurance S.A. Разбира се, с цел да съумяваме да покрием потребностите на задграничните ни клиенти, работим със застрахователни компании от Германия, Дания, Италия, Полша, Румъния, Англия, Съединени американски щати, Сингапур.

Повече информация на:
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР