ВИЗИТКА Д-р Сибила Маринова е ръководител на Отделението по анестезиология и

...
ВИЗИТКА
Д-р Сибила Маринова е ръководител на Отделението по анестезиология и
Коментари Харесай

Само който не е работил с коронавирус, казва: "Не носете маски!"

ВИЗИТКА

Д-р Сибила Маринова е началник на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване във Великотърновската болница. Завършила е Медицинския университет във Варна. От 21 години работи в региона на опазването на здравето. Тя сезира Етичната комисия на Българския лекарски съюз за изявленията на доц.Мангъров

 

- Д-р Маринова, разкажете ни по какъв начин минаха за вас последните месеци, в които се популяризира коронавирусът?

- Първата ни чисто човешка реакция беше на боязън, тъй като става дума за нещо ново, непознато, за което няма информация и няма лекуване, ориентирано към причинителя. Започнахме да се приготвяме, да упражняваме по какъв начин се облича и съблича защитно облекло, откакто си бил в инфектирана зона, тъй като тъкмо при събличането човек може да се болести. И по този начин, както сякаш нашето поделение беше най-подготвено и правихме тренировки, влезе неразпознат Ковид в отделението, и за 24 часа, преди да осъзнаем, че става дума за ковид, се заразиха 3 сестри и една санитарка. Нещата не станаха по този начин, както ги чакахме, като в Италия, Франция - да стартират да идват пациенти с дихателна непълнота и пневмонии. Реално хората с хронични болести си имат недоволства и другояче. При нас дойде пациентка с тежка сърдечна непълнота с недоволство от зной, за която обаче задухът е всекидневно недоволство. Близките скриха, че тя е имала контакт с хора, върнали се от чужбина, което е доста значително - за жалост, доста постоянно се случва околните и самият пациент да крият сходна информация, макар че неведнъж ги питаме, което е доста неприятно. В някакъв миг осъзнахме, че става дума за ковид, защото кръвно-газовите индикатори на пациентката не се усъвършенстваха, макар че я поставихме на апаратна вентилация, което нормално оказва помощ на сърдечно болните. И за тези изгубени 24 часа имахме 3 млади девойки с пневмонии, които бяха за болнично лекуване. Тогава разделихме реанимацията на две - чиста и инфектирана, след това минаха още 3-ма пациенти през тази реанимация - за жалост, всички бяха в доста тежко положение и всички починаха.

Наскоро съпоставих ковид със свинския грип. Аз работех по времето на свинския грип, имахме 3-ма пациенти в отделението, двама от тях починаха, единият се оправи. Но не сме обличали гащеризони, не сме спазвали такива ограничения за стерилизация, никой от 50-те души личен състав в реанимацията тогава не се разболя. А в този момент за 24 часа - 4-ма индивида.

- Посвикнахте ли да работите в такива условия?

- Горе-долу посвикнахме. Всички се пазим, тъй като всички видяха какво се случи в реанимацията. Разбрахме, че има неща, които зависят от нас и които може да направляваме. Важна е хигиената, дезинфекцията, носенето на маски, на защитно облекло, и то вярно, когато си в инфектираната зона. С времето започнахме да натрупваме някакъв опит. Но това, което мен ме изумява, е, че макар че у нас нещата започнаха да се случват малко по-късно във времето след другите страни, не взехме образец от тях. До края на март нямахме кой знае какъв брой сериозна конюнктура в България. Виждахме какво се случва при китайците, италианците, французите, само че доста -много не си вземахме поука. Да вземем за образец мача, състоял се през февруари на стадион " Джузепе Меаца " с 40 хиляди души аудитория и който е биологична бомба за разпространяването на вируса в Ломбардия. Въобще не ни светна лампичката за тези неща.

Но най-малко хубавото беше, че има от кого да се учим - преди ковид достъпът до научните публикации беше заплатен, тъй като това е интелектуална благосъстоятелност. Но в този момент всички лекари, фармацевти имаме безусловно гратис достъп по последните изявления, изследвания и публикации, отдадени на ковид. Като виждам, има много хора, които изобщо не четат тези изявления. Аз започнах да чета доста от февруари, само че в един миг излязоха толкоз доста разнообразни информации, че към този момент бях на лимита си да поемам още и по тази причина стопирах за известно време, с цел да мога да обработя прочетеното. После отново започнах да чета. Точно това е хубавото - че излизат доста научни изявления, че има научна основа на всичко това, което би трябвало и можем да вършим, и тя се надгражда непрестанно, тъй като актуалната медицина е медицина на доказателствата.

- Как оценявате разхлабването на ограниченията у нас?

- Разхлабването на ограниченията трябваше да стане последователно, малко повече да се приказва на хората, да им се изяснява какво ще следва. Според мен стадионите и нощните заведения не трябваше да бъдат отваряни. Много забавно, когато доктор излезе да приказва за някакви ограничения, хората незабавно настръхват, тъй като си мислят, че ние лекарите желаеме те да си стоят по къщите затворени, както беше през зимата. Не, ние не желаеме това. Ние желаеме хората да са малко по-съвестни и да съблюдават ограниченията - стерилизация, отдалеченост, носене на маски. Не желаеме да стоят заключени. Обвиняват ни, че поради нас стопанската система страда и хората стоят гладни. Аз разбирам изцяло хората, които нямат работа. Но за какво би трябвало да преживеем сюжетите на Италия, Франция? Толкова ли е мъчно да носим маски, нещо толкоз просто?! Вече имахме задоволително време, с цел да свикнем с тях. В Испания, в случай че излезеш без маска, хората те гледат все едно си излязъл по долни дрехи.

- И за маските, както и за всичко към ковид, имаше доста спорни информации. Едни специалисти споделяха, че вирусът не е рисков и маските на оказват помощ, други - че защищават. На кого да имаме вяра? И дали този разнобой не понижи доверието на хората във всевъзможни ограничения, препоръчани от кабинета?

- Има задоволително научни изявления в поддръжка на това, че маските защищават. Ако аз съм с маска и вие сте с маска и някой от нас е инфектиран, вероятността да се заразим е 1.5%. Има и симулации с хора - по какъв начин наподобява кашлица, диалект, смях без маска и по какъв начин се популяризира аерозолът с маска. Тези неща са направени образно, с цел да могат хората да ги видят и да ги схванат. Затова не разбирам по какъв начин може един човек, който счита себе си за специалист и има купа, да излезе и да приказва неща, които не са основани на научни данни. Това, че ти смяташ, че не би трябвало да носиш маска, не значи, че би трябвало да отправяш такива послания към хората. Маската е нещо, което потвърдено защищава. Това не предстои на коментар. Да, считам, че спорната информация обърква хората. Но кой от работещите с ковид излезе и сподели: " Това е грип, маските не трябват ". Това би трябвало да им приказва задоволително на хората. Хората, които са го видели, знаят, че това не е елементарен грип. А тези, които не са виждали болен от ковид, излизат и споделят: " Няма потребност от маски! " Това е задоволително, то е явно.

- Затова ли се противопоставихте на изказванията на доцент Мангъров за всеобщия имунитет?

- Твърденията му въобще не кореспондират с научните изявления. Пак ще повторя - прави ли ви усещане, че нито един път доктор, който е работил с ковид, не излезе да каже: " Ей, хора, няма ужасно! Това е грип, китайска кашлица, не е рисков, маските не са нужни, дайте всички да излезем да се заразим, да си изградим имунитет и да се завършва с това ". Няма подобен! Единствено хората, които не са виждали болен от ковид, излизат да приказват такива неща. Непрекъснато излизат научни изявления с доказателства, че имунитетът не е дълготраен. Вчера излезе обява от Англия, че след месец внезапно пада равнището на антителата на преболедувалите. Значи това не е методът, тъй като когато се заразят доста хора по едно и също време, избран % от тях ще се нуждаят от болнично лекуване. До момента не сме имали такава обстановка. Аз работя от 21 година, не помня подобен случай. Дори по време на грипните епидемии не сме имали такова нещо - да би трябвало да се обособи настрана поделение, да се употребява такава степен на отбрана, да се отделят екипи, които след това са отвън строя доста дълго време - те би трябвало да са най-малко 2 седмици в карантина, което пречи на другата работа в болничното заведение.

- Главно поради изказванията му, че болните от ковид ще се усилят поради скока на клиничната пътека на 1200 лева, ли сезирахте етичната комисия към БЛС?

- Точно по тази причина. Доц.Мангъров каза, че пътеката е 1200 лева и лечебните заведения ще одобряват заболели от ковид, с цел да изкарват пари. Това не е правилно. Пътеката е 618 лева, ще стане 1200 вероятно при сключване на анекс към НРД, което още не се е случило. До преди 2 седмици пациент с ковид се изписваше от болничното заведение след 2 поредни негативни PCR-теста. Т.е. в случай че PCR-ът е 80 лева, на всеки човек единствено за това, че ще го хоспитализирате, вие му вършиме три теста - един при влизането и 2 при изписване. Като махнете цената на тестванията, какъв брой пари остават? В нашата болница междинният разход единствено за лекарства на миналите до момента пациенти от ковид е 1300 лева Отделно със 100% се се качили разноските за дезинфектанти, с 67% - за консумативи, а разходът на минал болен се е нараснал с 60%. Къде отиват тези пари? Дори да предположим, че някой болничен управител желае да изкара пари? Кой мисли за тези хора, за този човешки фактор, за това, че няколко екипа са отвън строя, не могат да правят нормалната си работа, която също е пациенти и е някакъв доход за тази болница.

А това, което тези хора си предизвикват вътре? Ние не желаеме да стоим вътре, облечени в гащеризони на 30 градуса, повярвате ми. Никой не желае. Всеки желае да си работи нормалната работа и да си вървим без боязън при фамилиите. Никой от нас не ги желае тези пари. Никой! Ако той ги желае (доц. Магъров - бел.ред.), аз му предлагам да отиде при сътрудниците си инфекционисти от Пловдив, Смолян, Сливен, Шумен, които изнемогват, тъй като имат доста заболели. Нека да отиде да им оказва помощ, таман ще види от вътрешната страна по какъв начин се крадат парите от пътеката за ковид, и след това отново да излезе да разяснява. Това е извънредно непоносимо и неетично. То е насмешка с тези хора. Толкова сътрудници са инфектирани, има и умряли сътрудници - факт. Ще има и още. Не можеш да излизаш и да приказваш такива неща, и то безусловно безпричинно. Тези хора са толкоз преуморени към този момент.

- Колко време може да издържите на този режим?

- Ох, доста е изморително в действителност. Ние бяхме на този режим, когато в реанимацията имаше инфектирани с Ковид, в този момент Слава богу няма. Но все пак, то е едно непрекъснато напрежение, тъй като очите ти са на четири. Защото би трябвало да пазиш всички - пациентите, сътрудниците. Ако влезе пациент с ковид, би трябвало да го разпознаеш, да го изолираш, тъй като той може да болести останалите пациенти, личния състав. Моите сътрудници се сменяха на седмица в отделението. Аз работих с първата пациентка с ковид и давах упойка на потвърден болен с ковид. След това бях в чистата реанимация - тогава бях останала сама за 2 седмици в цялата болница да работя в реанимацията и операционната.

- Кое е най-кошмарното нещо, на което сте били свидели по време на рецесията с ковид?

- Най-кошмарно и най-големият боязън съгласно мен за всички, които работят, е да не заразят околните си. Не себе си, а околните си. Затова хората се изолират. Един мой другар беше дал къщата си безплатно на личния състав на болничното заведение, с цел да се изолират, откакто излязат от Ковид-зоната, до излизане на негативните им проби. Моите екипи се възползваха от това и стояха там преди да се приберат при фамилиите си. В момента след болничното заведение и аз се прибирам вкъщи при щерка ми, която учи медицина и претърпява с мен всичко от началото на рецесията.

- Каква е прогнозата ви за ковид?

- Не желая да върша прогнози. Не желая да си помислям за неприятния вид, в който в 21 век хората няма да могат да стигнат до болнично лекуване поради това, че не са си носили маските и няма да има задоволително свободни кревати и задоволително личен състав. Много, доста се надявам това да не се случи. Никой не може да даде прогноза. Самият Мангъров сподели, че юни към този момент няма да има ковид. Вече сме средата на юли и коронавирусът си се вихри с цялостна мощ - в света има по 200 хиляди инфектирани дневно. Две неща са нужни, с цел да изчезне коронавирусът - или огромна част от популацията да прекара и да построи имунитет, което виждаме, че няма по какъв начин да се случи на този стадий, или вирусът да мутира съдбовно за него и да изчезне поради тази разновидност, което също е доста малко евентуално. Моля се да стартира по-леко протичане на ковид инфекцията. Не ми се желае хората " крепко да измрат ", по тази причина и вършим всичко това, с цел да предпазваме хората. Моя състудентка - реаниматор във Франция, ми описа за 5 нейни сътрудници на възраст от 45 до 60 година, които са умряли от ковид. Това е потресаващо, за какво би трябвало да се случва? Защо би трябвало да се случи неприятното, с цел да повярваме? Защо би трябвало да забележим наш непосредствен да не може да диша? Аз не желая да претърпявам това нещо!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР