ВизиткаД-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в и

...
ВизиткаД-р Антоанета Томова е специалист по медицинска онкология в и
Коментари Харесай

Д-р Антоанета Томова: 42% от случаите на рак са предотвратими

ВизиткаД-р Антоанета Томова е експерт по здравна онкология в и шеф " I поделение по здравна онкология " към Комплексен онкологичен център - Пловдив. Има добити специалности по вътрешни заболявания и онкология. Завършила е медицина в Медицинския университет в София, има над 60 специализация в чужбина, специализирала е в използването на новаторски лечения, палиативни грижи, грижа с болката, знаменателен надзор и доста други.
Кои са game changer-ите (нещата, които " трансформират играта " - бел. ред.) в онкологичната терапия през последните пет години? - Ще стартира с въвеждащи епидемиологични данни. През 2020 година в Европа 2.7 млн. души са диагностицирани с рак, а смъртните случаи са 1.3 млн., т.е. един на всеки двама души има възможност по време на живота си да се разболее от рак, а всеки пети най-вероятно ще почине от онкологично заболяване. В подтекста на тези данни, в случай че въпросът е кои са най-модерните и новаторски медикаменти, които трансформираха значително метода на лекуване и дават доста по-голям късмет за онкопациентите, то има доста вести.

Като приказваме за обособени лекарствени класове сме най-горди с медикаментите за имунна терапия, само че също прицелна терапия, лекарствени конюгати, нови хормонални медикаменти и т. н.

От имунотерапията прилагаме новаторско лекуване, което свързвайки се и блокирайки разнообразни регулаторни зони върху туморните кафези и върху самите имунни кафези, съумява да възвърне способността на Т-лимфоцитите да унищожават раковите кафези при част от пациентите. В България са регистрирани и пациентите имат достъп гратис да бъдат лекувани с Пембролизумаб, Ниволумаб, Атезолизумаб, Авеолумат, Дурломат и други Работи се и върху нови молекули с сходен механизъм на деяние. Освен изброените моноклонални антитела, които се ползват венозно, интензивно в света се работи по разработване на лечебни ваксини, така наречен технология Т-карт, която е застъпена в хематологията, се създава за лекуване на солидни тумори отвън хематологията, в онкологията. Търсят се други модулатори на имунната система, които да реализират още по-добър надзор над раковото заболяване. Какъв е резултатът от лекуването с имунотерапия? - Над 30% от пациентите съумяват да отговорят, а един път получи ли се, продължителността на този отговор може да надвиши и 5 години напред във времето. Така че е значимо да имаме надеждни, продуктивни биомаркери, които да дадат информация кои са тези пациенти, а за останалите да търсим други подходи. Важно е да се означи, че към този момент се работи по това имунотерапията да е в таблетна форма. Ние участваме в такива изследвания, тъй че моментът не е надалеч. Колко време трае курсът с тези имуномодулатори? - Средно към 2 години, само че правилото е до загуба на клинична изгода или неприемлива токсичност. Имате ли претърпели пациенти и с какви диагнози след такова лекуване? - Да, имаме, с разнообразни диагнози - рак на белия дроб, малигнен меланом на кожата и лигавиците, яйчникови и други тумори. Имаме провокации към използването на имунно лекуване. Първата задача е да открием решение по какъв начин да преодоляваме първичната устойчивост, при която под 70% няма да отговорят, или другата - в хода на лекуването. Как реализираме това? Може да се направи композиция от два разнообразни имунологични препарата и това е към този момент действителност при лекуване на бъбречен карцином, на меланом и други Можем да комбинираме имунното лекарство с прицелна терапия. Например при бъбречния карцином можем да комбинираме имунната терапия с радиотерапия или химиотерапия, както е при белия дроб и т. н. Наскоро излезе вест, че прибавяне на нова молекула към Pembrolizumab би могла да понижи прогресията при една трета от пациентите. Работи се в посока да се прибавят спомагателни медикаменти, които да оказват помощ на имунната терапия.
Реклама
Вторият метод може да бъде да открием надеждни предиктивни биомаркери, с цел да знаем при кои тъкмо пациенти ще работи това лекуване, с цел да се концентрираме там.

Третото е да научим по какъв начин раковата клетка съумява да се изплъзне от имунния надзор или да подтисне имунния отговор. Тъй като към този момент знаем по какъв начин, това дава късмет да създадем нови медикаменти, които да блокират тези процеси. Четвъртата тенденция за размисъл в региона на имунотерапията е по какъв начин да управляваме по-успешно страничните феномени при лекуването с тези препарати и по какъв начин да ги понижим. Най-притеснителното за нас е казусът, в който имунитетът, вместо да нападна единствено раковите кафези, потегля да нападна всяка друга тъкан или орган в индивида. Ние сме готови, пациентите са авансово подготвени какво да чакат и да алармират. Обикновено признаците са леко изразени и бързо се оправяме сами. Какви са достиженията ви с новаторско лекуване с таргетна терапия? - Групата на тези медикаменти, с чиито достижения сме най-горди, са прицелната или таргетна терапия и тя лекува един голям панер от болести, при които към този момент има лекуване. Първоначално имаше медикаменти, регистрирани за метастатичен рак на гърдата, само че към този момент има регистрация и за ранен високорисков рак на гърдата и хормоночувствителни тумори, където към този момент има ново потомство медикаменти, добавени към хормоналното лекуване.

Най-общо казано става въпрос за лекарства-конюгати - разнообразни антитела, към които е закачен мощно отровен цитостатик с линкер. Това съединяване са внася в организма и този линкер се освобождава вътре в раковата клетка. Моноклоналното антитяло, като един троянски кон, носи конюгата до раковата клетка и убива единствено нея. Когато клетката се унищожи, а лекарството има дълъг полуживот, в покрайнината й също умират прилежащи ракови кафези от този същия цитостатик.

При рака на гърдата имаме нов конюгат, който таргетира HER-3 негативните пациентки. Имаме огромен прогрес и при лекуването на рака на белия дроб. Изследват се доста предиктивни биомаркери и на база на вярното стадиране, мултидисциплинарния екип дефинира комплексното лекуване - дали ще бъде прицелна терапия, дали ще бъде имунна независима терапия или ще има композиция от имуно- и химиотерапия плюс-минус оперативно и лъчево лекуване. През последните години има и цяло ново потомство на андрогенния рецептор таргетни сътрудници при лекуване на рака на простатата. То също прибавя години живот на тези пациенти и медикаментите се включват при ясни индикации на друг стадий от траекторията на това заболяване. Това е сериозен принос към медицината, броят на тези медикаменти е огромен и фактически трансформира и практиката, и мисленето, и шанса за тези заболели.
Реклама
Имаме огромен прогрес при първоначални храносмилателни тумори, потвърди се, че има разлика дали е ангажирана лявата или дясната половина на дебелото черво. Много е значим микробиомът там, с цел да знаем дали ще проработи имунотерапия или не, още веднъж търсим предиктори, които ни подсказват с кои класове прицелна терапия да подходим.

В региона на лекуването на туморите на стомаха и дебелото черво също навлезе имунотерапия, независимо или в композиция с химиотерапия.

Имаме доста динамично развиване, доста нови благоприятни условия и сътрудниците би трябвало да са доста готови, доста деликатно да преценят всеки случай, с цел да може да не лишат подобаващия болен от новаторско лекуване. Кога в България ще навлезе генетичната терапия съгласно вашите прогнози? - С навлизането на тази терапия в България малко ще се забавим, евентуално тъй като още няма никаква умелост, тя е потвърдена при най-малко пет диагнози в хематологията, към момента текат изпитванията при солидни тумори. Спецификата е, че се взимат кафези от самия болен и към този момент на открито се образоват Т-лимфоцити, умножават се и самите подготвени бойци се вкарват по венозен път и чакаме те да унищожат раковите кафези вътре в организма. Тук част от стъпките на лекуването се случват отвън пациента. Взимаме туморните антигени извън, образоваме Т-лимфоцитите и вкарваме готовите бойци на имунната система да правят работа. Като идея е хубаво, като осъществяване е много комплицирано и мъчно. Мисля, че към момента не разполагаме нито с толкоз фрагменти, нито с толкоз съвременни апаратурни благоприятни условия, няма по какъв начин това лекуване да се организира всеобщо и в доста лечебни заведения, само че това е бъдещето и то - близкото бъдеще. Аз съм оптимист. Смятам, че в България ще се намерят подобаващите центрове, хора, фрагменти и опция, когато това се потвърди, че работи при част от солидни тумори. Генетичната терапия наподобява малко на проблема с трансплантациите - те могат да се правят на единични места, изискват доста квалифицирани фрагменти, стройна организация, мисъл в тази посока - някой да влага, някой да го желае, някой да може да го прави. Това е напредъкът и би следвало и ние да сме част от него.

Ние имаме потребност и от народен изчерпателен, съвременен, същински раков център. На 5 милиона души в Европейски Съюз се поставя един. Ние сме 7 милиона жестоко, значи ни се поставя един огромен център в София и един по-малък, да речем в Пловдив. Ако това се направи на един мирис, както беше заложено в антираковия проект, европейския и българския, в случай че това се прегърне от политици, от институции и се откри финансиране, към този момент ще се видят детайлите и конкретиката на цялата терапия, която би трябвало да се организира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР