ВизиткаБорис Паличев е генерален мениджър на УНИКА за Югоизточна Европа

...
ВизиткаБорис Паличев е генерален мениджър на УНИКА за Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Целта ни е да сме в топ 3 на застрахователите в Югоизточна Европа

Визитка Борис Паличев е общоприет управител на УНИКА за Югоизточна Европа за страните България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора и ръководител на надзорния съвет на " УНИКА България ". Преди това е заемал длъжността общоприет управител и ръководител на УС на " УНИКА България ", както и член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Започва кариерата си през 2005 година в " ПрайсуотърхаусКупърс " (PwC), след което в интервала от 2009 година до 2018 година минава през редица управителни позиции в " УHИKA Бългapия ", както и в Централата на " УHИKA гpyп " във Виена. В продължение на две години е бил и на позиция изпълнитeлeн диpeĸтop " Финaнcи и риcĸ " в ДЗИ. Как ще се промени застрахователният бранш по света в идващите 30 години?
Гледайки напред, е елементарно да се увлечем по високите технологии, изкуствения разсъдък, въздействието на софтуерните компании. Съвсем разумно тези тематики са развити и в съвсем всеки материал за бъдещето на всяка сфера от стопанската система. За мен първостепенно значение както преди 30 години, през днешния ден, по този начин и в идващите 30 ще продължат да имат хората. Реализирането на хрумвания, бързината на промяна на процеси и потребителски прекарвания ще зависят от това какъв брой добре екипите съумяват да отговорят на непрекъснато повишаващите се условия на клиентите. В застраховането основни са бързината на подписване на лавица, завеждане на рекламация и погашение на обезщетение, което ще е в границите на минути, а от време на време и секунди. Времето и здравето са нашият най-ценен актив и чакам огромна част от трансформациите да са в тази посока - осигурявайки достъп до качествената предварителна защита и диагностика по елементарен и комфортен за потребителите метод. Предлагането на нови услуги, които все по-често ще излизат от рамките на чисто застрахователните решения, също ще продължи да нараства в устрема ни да бъдем там, където е нужно за нашите клиенти.

Пред нас стоят и съществени провокации, едно от които са климатичните промени. За образец - последният летен интервал юни - август 2023 година е най-топлият в международен мащаб от над 150 години. Ставаме очевидци на все по-чести наводнения, стихии и други естествени катаклизми, които засягат всички нас и са мотив да се замислим и като промишленост, а и всеки в персонално качество - за отпечатъка, който оставяме отсега нататък, и какво може да подобрим за идващите генерации.
Как виждате развиването на концепцията ESG - екологични, обществени и управнически фактори?
- Темата е извънредно известна и към този момент е в дневния ред на интернационалните застрахователни компании, които са и един от най-големите вложители в държавни скъпи бумаги и корпоративни облигации. Определящо значение има към какви промишлености се насочват средства. В " УНИКА груп " се следват прецизни правила, към този момент отразяващи и ESG факторите при ръководство на капиталовия портфейл на групата, който е над 20 милиарда евро, като не се влага в компании, за които основна част от приходите са от източници, свързани с петролни, въглищни и други сфери на стопанската система с нездравословно въздействие върху природата. Очаквам ESG държанието да се придвижи по-съществено и върху застрахователните артикули, които се оферират, както и все по-силно налагане на цифровите канали, а хората, които имат отговорно държание, да се употребяват от привилегии като отстъпки, по-голяма експедитивност и улеснение при обслужване и да се трансфорат в най-предпочитания сегмент от клиенти.
Реклама
Ние във финансовата промишленост следва да сме вдъхновители за обществото, тъй че груповото съзнание да се промени и всички всекидневно да способстваме с дребни стъпки в посока по-устойчив метод на живот.
Как технологиите и изкуственият разсъдък ще трансформират застраховането и метода, по който работят фирмите от бранша?
- Технологиите и изкуственият разсъдък ще ни дадат опция да сме по-бързи и по-прецизни при предлагането на застрахователни услуги. Съвсем скоро ще представим и първите си застрахователни артикули на новаторска IT система, която ще използваме в 5-те страни от района SEE (България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Сърбия), и това е единствено началото. Поставянето на бързината на процесите във фокус и опциите за самообслужване ще затворят целия развой в границите на 5 минути - от натискането на първия бутон до приемането на застрахователна лавица. Ценим времето на нашите клиенти и сътрудници и ще продължим да работим в тази посока на дигитализиране. Предстои реализирането на още смели планове, които ще дадат повече благоприятни условия както на нашите медиатори, по този начин и на нашите клиенти.
В България автомобилните застраховки са с максимален условен дял - очаквате ли смяна в това отношение и какво би я предизвикало?
- Автомобилните застраховки ( " Гражданска отговорност " и " Каско " ) заемат главен дял от близо 60% от общия премиен доход, в това число животозастраховане, до момента в който да вземем за пример за съпоставяне в Хърватия техният дял е много по-нисък - 40%. Традиционно българите слагат автомобила си преди всичко, което е логичен обърната пирамида. Обективно видяно, домовете, в които живеем, са по-ценни и при настъпване на неподходящо събитие ще се наложи да отделим по-голям бюджет за възобновяване на вреди. Както и здравето, което в случай че изгубим заради неработоспособност, претърпяваме най-значими вреди. Разбира се, смяната в България в последните години е забележима, само че тя към момента се случва с мудни темпове и е водена от инерцията от настоящи събития. В резултат на разнообразни естествени бедствия като наводненията в последните години и в този момент това в Бургаско още веднъж се сложи на дневен ред в общественото пространство въпросът, че домовете са скъпи, а рисковете евентуални и не би трябвало да подценяваме потребността от застраховка. В България под 1 от всеки 10 дома в страната е с покритие. Езикът на застрахователите нормално е комплициран и за хората не излиза наяве, че да вземем за пример, в случай че отделят по-малко от 50 стотинки дневно за застраховка на дома, биха се погрижили добре за жилището си, като покрият разнообразни опасности: пожар, наводняване, земетресение и други При настъпване тези опасности биха довели до вреди, възобновяване на които може да доближи обилни суми от порядъка на над 100 хиляди лева и това да засегне съществено фамилния бюджет. Това несъмнено не бихме определили като разкош, а нужда.
Регионът на Югоизточна Европа (SEE), за който отговаряте, понастоящем е от особено значение за UNIQA Group - разкажете малко повече за бъдещото му развиване?
- Регионът SEE се трансформира в главен за " УНИКА груп " и към този момент сме третата най-голяма група от компании в UNIQA International. През последните 2 години растем със мощен двуцифрен ритъм и привличаме от ден на ден нови клиенти, като годишният ни премиен доход е близо 300 млн. евро и печелим доверието на над 2 милиона клиенти.
Реклама
Позицията ни в района е на благонадежден сътрудник със мощен бранд. Предлагаме съвременни решения, стараейки се всекидневно да отговорим на условията на нашите клиентите. Разчитаме на високата отдаденост на нашите чиновници и им предоставяме опция за присъединяване в интернационалните планове, като споделяме най-хубавите практики във финансовата промишленост. Водени сме от правилото " Живеем по-добре дружно " и всеки ден имаме упоритостта да се развиваме и да растем като компания. Целта ни е да сме в топ 3 на застрахователите в район SEE по общ премиен доход и водач в здравното обезпечаване, където в България сме към този момент на второ място по пазарен дял.
Свързани публикации Застрахователите подвигат наградите за боен риск за танкерите в Черно море 27 август 2023, 10:40 Войната | Украйна е покрай договорка със застрахователи за зърнения кулоар в Черно море 22 август 2023, 12:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР