Визитка Роден в с. Рупките, Чирпанско на 30 май 1926

...
Визитка Роден в с. Рупките, Чирпанско на 30 май 1926
Коментари Харесай

Национален Траур. Само Преди Минути Съобщиха, Че Почина Един От Великите Герои На България. Поклон Пред Големия

Визитка

Роден в с. Рупките, Чирпанско на 30 май 1926 година Завършва локалната прогимназия и след това – приблизително земеделско учебно заведение в Садово, съгласно информация на Пан.бг

През 1946 година постъпва във военновъздушното учебно заведение, което приключва след две години, през май, с постоянния 68-и или Първи Димитровски випуск.

Произведен е подпоручик и е оставен за пилот-инструктор и учител по аеродинамика в учебното заведение. Тук на практика образова млади летци на самолетите, на множеството от които самичък до неотдавна е летял – “Врабче ”, “Врана ”, “Чучулига ”, “Синигер ”, “Сойка ” – цяло птиче ято.

През месец март 1950 година е изпратен на курс в Съветския съюз да учи реактивни самолети. Лети на Як-23. След пет месеца се завръща в родината и е назначен за пълководец на 25-и унищожителен полк – Добрич. През есента е създаден в приравненото ново офицерско звание “старши лейтенант ”. Същата есен става капитан, а през другата година – 1952-а, е към този момент майор.

От 1953 година до май на идната е заместник-командир на 1-а изтребителна авиодивизия в Добрич. После е изместен на същата служба в 10-а иад и през 1955 година става пълководец на тази дивизия. На този пост служи пет години като през това време е създаден в чин полковник. Звание подполковник получава като зам.-командир на дивизията в “столицата ” на добружанската ни житница.

През 1960 година полковник Желязков е назначен за шеф на изтребителната авиация и в същото време е шеф на “Бойна подготовка ” на Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили. Две години по-късно със заповед на министъра на защитата постъпва напряко във втори курс на ВА “Г.С.Раковски ”. Полага сполучливо всички планувани за следването си изпити и през 1963 година приключва академията.

След дипломирането си става шеф на ВНВВУ “Георги Бенковски ”. В Долна Митрополия минава много от авиационната му работа – чак до август 1970 година По това време, през 1969 година, е създаден генерал-майор. Тогава, след сполучливо показване във военния церемониал, при прелетяването им от столицата към региона на учебното заведение, над с. Сгалево, той чува новината, че е създаден по радиото, а на земята го посрещат с първите
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР