Визитка Арх. Любо Георгиев е работил е по проекти в

...
Визитка Арх. Любо Георгиев е работил е по проекти в
Коментари Харесай

Арх. Любo Георгиев: Общината работи на парче и гаси пожари

Визитка Арх. Любо Георгиев е работил е по планове в Китай, Холандия, Италия и България. През 2014 г се заръща в страната, с цел да оглави One Architecture Week в Пловдив. През 2017 година става шеф на общинското дружество " Софияплан ", което напусна през 2021 г с съвсем целия си екип. Причината бе протестна - опитът на общината да трансферира на сдружението отговорности на кмета и основния проектант. В следствие той основа Сдружение за градски политики, на което е ръководител. Какво пропусна да направи София за развиването си от началото на прехода до момента спрямо другите европейски градове? Защо оставаме с чувството, че буксува, какво ни липсва?
София е един от българските градове, който се промени значително през последните 30 години. Общината обаче пропуща да бъде водач, да координира и да посредничи. Тя не съумява да възнамерява, а след това и да ръководи комплицираните процеси, които оформят един град. Като се стартира от градоустройството, мине се през проектирането и администрирането и се стигне до полагането на тръби, ремонта на улици и засаждането на дървета. За страдание работата на парче и гасенето на пожари характеризират дейностите на общината. Огромен пропуск е, че общинското управление за към този момент толкоз години не е съумяло да надскочи този уморителен кръговрат. Успешните образци ги има, само че те се дължат на геройства и на персоналното ангажиране на хора. Столичната община не работи като система от взаимосвързани и координирани звена, ами като общ брой от случайни детайли.

Според мен това са и част от аргументите, пораждащи възприятието за незадоволеност и застой. Липсва ни чувството за общественост, за споделени цели, за взаимни продуктивни дейности.
Какви решения са най-належащи да се вземат?
Докато ръководех екипа на " Визия за София ", а след това и на " Софпроект " / " Софияплан ", сме давали значително оферти за това по какъв начин да се подобрят средата и действието на общината. Говоря за неща като това къде да се изградят предпочитано велоалеи, тъй че София да има нещо като мрежа, а не несвързани отсечки; по какъв начин да се подходи с основни и заплетени проблеми като Централна минерална баня; по какъв начин да създадем устойчива система за възобновяване и поддръжка на детските площадки и зелените площи към тях; какво да се направи, с цел да се усъвършенства доста средата в квартали като " Манастирски ливади " - изток и запад, и така нататък
Реклама
Предложенията не престават да бъдат забележими и в този момент на уеб страницата на " Софияплан ". Това са и сферите, в които би трябвало да се работи предпочитано - превозът, околната среда, детските градини, презастрояването.

Това, което забелязах с времето обаче, е, че предложенията биват признати (понякога) с усмивка и след това остават в чекмеджето. Това за мен значи, че или общинското управление не желае да ги приложи, или не знае по какъв начин. Трябва да сме наясно, че знанието за това по какъв начин да решиш проблемите, тъй че да има повече плюсове, в сравнение с да породиш нови проблеми, не идва от единствено себе си. За задачата би трябвало да можеш да правиш предвиждания, основани на данни, да можеш да виждаш взаимовръзки, да можеш да планираш процесите във времето и не на последно място - да можеш да увличаш разнообразни хора, експерти и типове запаси за реализацията на тези решения.

От опит знам, че този метод работи и най-важно за решаването на един проблем е да намериш и мотивираш верните експерти и специалисти, които могат да го решат. Не съм самичък в това си разбиране. С още близо 20 други опитни и ангажирани с проблемите на града си хора основахме Сдружение за градски политики. Опитът на членовете ни е построен в начинания като " Лаборатория за градско развиване ", " Визия за София ", квартал " Капана ", " Едно дърво ", " Софияплан ", " Топлоцентралата " и доста други.
Свързани публикации София - изгубеният град 19 август 2022, 06:40 Защо опозицията в София потъна в политическа тишина 19 август 2022, 06:34 Защо София не спортува 27 юли 2022, 17:43 Бюджетът на София за 2022-ра: още метро, познатите булеварди и малко зелено 1 март 2022, 17:46 Разпадането на " Софияплан " 24 ноември 2021, 15:33 Разпадът на " Софияплан " разказва най-добре ръководството на Йорданка Фандъкова 29 юли 2021, 17:31 София търси провинен за провалените си планове 24 юли 2021, 11:34 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР