Визитата на Зеленски във Вашингтон продължава да е водеща тема

...
Визитата на Зеленски във Вашингтон продължава да е водеща тема
Коментари Харесай

САЩ с обещания за милиарди долари помощ за Украйна

Визитата на Зеленски във Вашингтон продължава да е водеща тематика в американските издания, които отделят доста внимание на вероятностите пред оръжейните доставки на Запада през идната година.  

Триумфалното посещаване на президента Володимир Зеленски във Вашингтон приключи с обещания за спомагателна поддръжка за Украйна в размер на милиарди долари, само че не и с това, което той искаше най-вече: американски танкове, изтребители и прецизни ракети с огромен обхват на деяние, написа в днешния си брой в. “Ню Йорк Таймс “.

И въпреки че украинският президент не получи всичко от листата с желанията си, представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби през вчерашния ден увери, че Вашингтон се е заел да обезпечи оборудването, от което Украйна се нуждае.

“Бъдете сигурни, че в Украйна ще има спомагателни качества ”, съобщи той, само че добави, че “все още не е решено какви ще са те “.

В някои връзки рискът, който държавното управление на Байдън поема, става все по-голям с напредването на войната. Оръжейни системи, които при започване на военните дейности не подлежаха на разискване, като реактивните системи за залпов огън “Хаймарс ” или системите за противоракетна защита “Пейтриът ”, получиха утвърждение и към този момент са на бойното поле или пътуват към Украйна, отбелязва изданието. 

Според някои американски представители обаче, въпреки и характерът на войната да се е трансформирал, равнището на риска, което Белият дом е подготвен да поеме, си остава същото.

Русия непрестанно усилва жестокостта и обсега на офанзивите си против Украйна, само че до момента Москва не позволила войната да се популяризира в територии на НАТО. Американски публични лица не престават да акцентират неналичието на индикации, че Русия е решила да разшири офанзивите си отвън Украйна. Нежеланието на Путин да влезе в директен спор с алианса е от основно значение за непрекъснатото  снабдяване на Украйна с оръжия и муниции. 

Важно е да не се дава мотив на съветския президент да разшири на войната, показва “Ню Йорк Таймс ”.

Въпреки че апелите на Зеленски за опазване на американските парични потоци в името на съхраняването демокрацията откриха отклик измежду множеството депутати от двете партии, дребна група републиканци, свързани с някогашния президент Доналд Тръмп, реагираха по друг метод, написа в днешния си брой в. “Вашингтон пост ”. Някои от тях не приветстваха украинския президент  в залата на Камарата на представителите, други ясно демонстрираха, че не са съгласни със Зеленски или пък непосредствено го подлагаха на критика, а имаше и такива, които пропуснаха речта му.

Споменатите позиции подчертаха разделянето измежду републиканците в Конгреса във връзка с войната в Украйна. То ще придобие още по-голямо значение от началото на идната година, когато Републиканската партия ще поеме контрола върху долната камара на американския парламент с малко болшинство, счита вестникът. 

Зеленски произнесе речта си в извънредно значим миг за Конгреса, когато депутатите се готвеха да одобряват законопроект за финансиране на държавното управление на стойност близо два трилиона $, който включва и нови средства за Украйна в размер на към 45 милиарда. Това е най-голямата сума, която до момента Вашингтон е отделял за Киев. Същевременно нарастват и опасенията, че бъдещите пакети от американска военна помощ могат и да не срещнат поддръжка измежду болшинството представители на Републиканската партия. 

Подкрепата за спомагателната помощ за украинските старания в Сената остава мощна измежду депутатите от Републиканската партия, макар че някои нейни представители споделят опасенията на сътрудниците си от Камарата на представителите и приканват за прекъсване на помощта.

В долната камара на американския парламент, където се обрисуват по-големи спънки пред бъдещите помощи за Киев, републиканците към този момент започнаха да обмислят сюжети за идната година. 

“Има мощна поддръжка за Украйна. В това няма никакво подозрение. Но до каква степен ще докара тя “, пита се републиканецът от Камарата на представителите Пийт Сешънс. “Ако този президент не успее или пък държавното управление не съумее да обясни нужния проект и по-нататъшната посока, както и да изясни какво значи всичко това, тогава ще се окаже, че поддръжката просто се изпарява ”, предвижда той. 

В днешния си брой в. “Уолстрийт джърнъл ” обръща внимание на проблемите с оръжейните ресурси на остарелия континент.

“Европа, където се намират някои от най-големите производители на оръжие в света, изпитва усложнения да създаде задоволително муниции за Украйна и за самата себе си, с което заплашва отбранителните си качества, а също и поддръжката си за Киев ”, споделят някои представители и ръководители от сектора. 

Липсата на потенциал за произвеждане, дефицитът на профилирана работна ръка, усложненията по веригите за доставки, високите разноски за финансиране и даже някои екологични разпореждания попречват напъните за увеличение на производството.

Войната на безсилие сред Русия и Украйна в този момент оформя и конкуренция във въоръжаването сред Москва и страните членки на Европейски Съюз и НАТО, които интензивно се стремят да подсигуряват личната си защита на фона на възходящата опасност от Кремъл.

Освен това благосъстоянието на украинската войска зависи и от европейски страни като Германия, които позволиха отбранителните им промишлености да атрофират още в спокойно време, а в този момент обезверено се пробват да наваксат, сблъсквайки се с проблеми с енергийните доставки. 

В НАТО няма друга страна, с изключение на Съединени американски щати, която да разполага с задоволително оръжейни ресурси за сражения в огромна артилерийска война или индустриалния потенциал да създаде сходни ресурси, счита Нико Ланге, някогашен чиновник в немското министерство на защитата.

Според немски публични лица боеприпасите, които Германия има сега, не биха ѝ разрешили да издържи повече от две седмици при положение на съветска офанзива.

“Това се дължи на обстоятелството, че въпреки и да е един от петте водещи експортьори на оръжия в света, Германия няма широкомащабна оръжейна индустрия ”, изясни ръководителят на Федералното канцлерство Волфганг Шмид. “Някогашното всеобщо произвеждане в страната в този момент е сведено до високотехнологичен завод с дребен потенциал ”, добави той.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР