Вицепрезидентът отбеляза заедно с жителите на град Лом 200-годишнината от

...
Вицепрезидентът отбеляза заедно с жителите на град Лом 200-годишнината от
Коментари Харесай

Вицепрезидентът чества заедно с жителите на Лом 200-годишнината от рождението на видния Кръстьо Пишурка

Вицепрезидентът означи дружно с жителите на град Лом 200-годишнината от рождението на Кръстьо Пишурка. „ Малко знаем за възрожденския деятел, за българския будител Кръстьо Пишурка.

В учебниците съвсем не написа за него. А той не го заслужава, тъй като ни даде толкоз доста – сътвори първото българско читалище, сложи началото на българския спектакъл, като самичък сложи първите две пиеси, основа първото женско сдружение, популяризира познание, просвета и нематериалност “, съобщи вицепрезидентът в приветствието си.

„ Трудно е да си представим през днешния ден неистовия жар у възрожденските българи за обучение, просвета, нематериалност. От тях възкръсна българският народ и се роди българската нация “, уточни Йотова. „ Политиците, които желаят да ръководят нашите съдбини, би трябвало да познават биографията на Кръстьо Пишурка, да знаят славната история на Лом и целия Северозапад. Ако вярно четат тези страници, ще вземат най-хубавите решения “, посочи вицепрезидентът.

Йотова благодари на Народно читалище „ Постоянство – 1856 “ за дейната активност и безрезервност. От името на тя връчи на читалището почетния знак на президента.

 



СНИМКА: Президентство на Р. България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР