Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на честването на 160-годишнината на Народно

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на честването на 160-годишнината на Народно
Коментари Харесай

Йотова: Нашите деди знаеха, че чрез просветата, културата и духовността ще постигнат свободата

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва на честването на 160-годишнината на Народно читалище „ Просвета – 1862 “ в Перущица. Отбелязана беше и 155 години театрална активност в града, оповестяват от пресслужбата на президента.

" Нашите предци знаеха, че посредством просветата, културата и духовността ще реализиран свободата, а след свободата ще строят новата българска страна. И през днешния ден образованието, културата и духовността още веднъж ще ни изведат от всяка рецесия. Те би трябвало да бъдат приоритет за всеки, който претендира да ръководи България ", съобщи тя.

„ Храмът на вярата – православната черква, и храмът на духовността – читалището, избавиха българския народ през мрачните години на робството, с помощта на тях България се възроди от пепелищата и я има през днешния ден “, посочи Йотова.

Книги на български класици подари вицепрезидентът Йотова на лектората по български език в Загребския университет

„ Преди 160 години в един дребен градец в поробена България е имало хора, които са осъзнавали нуждата от обучение и просвета. Малцина са тези, на които е обещано да могат да виждат в бъдещето и да пишат история. Преди 160 години тези хора с огромни букви написаха независимост, тъй като бяха първо свободни в душите и разсъдъка си “, акцентира вицепрезидентът в приветствието си.

Илияна Йотова изрече благодарност за всеотдайността и любовта на читалищните дейци и на жителите на Перущица, които развиват читалището. „ Будителите не са обратно в историята, будители сте всички вие “, уточни вицепрезидентът. Тя особено благодари на ръководителя на Съюза на националните читалища Николай Дойнов за дейната активност. „ И през днешния ден има хора непросветени, които с лека ръка са подготвени да посегнат на читалището. Благодаря ви, че се борите против тях и развивате читалищното дело “, съобщи Йотова.

Вицепрезидентът връчи на читалище „ Просвета – 1862 “ плакет „ Св. св. Кирил и Методий “ от името на президента Румен Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР