Вицепрезидентът Илияна Йотова посети областите Гора и Жупа в Косово,

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова посети областите Гора и Жупа в Косово,
Коментари Харесай

Държавата се бори за признаване на българската общност в Косово

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети областите Гора и Жупа в Косово, в които живеят хора с българско съзнание. Тя беседва с представители на сдружение " Обединени българи в Косово " в село Кръстец, както и с членове на " Културно-просветно сдружение на българите в Жупа, Подгора и района " в град Призрен, оповестиха от президентството.

Българската общественост в Косово, наброяваща към 15 хиляди души, не е приета публично. През 2018 година е импортирана в косовския парламент петиция за публично признание на българска общественост, само че без резултат. В началото на тази година настояването е отправено наново.

" Целта на България е косовските жители с българско съзнание да получат формален статут на общественост, който ще им даде повече обезпечени права и благоприятни условия ", изясни Йотова. Ден по-рано тяразговаря в Прищина с президента Вьоса Османи - Садриу.
 Вицепрезидентът посети Косово
Вицепрезидентът посети Косово

Там тя се срещна с президента на страната

" В нейно лице виждам поръчител, че подписката този път ще бъде придвижена. Президентът Османи - Садриу предложи българите да имат собствен неофициален представител в Консултативния съвет за националните малцинства към президента. Това е знак за положително предпочитание и воля ", съобщи Йотова. Тя има вяра, че макар съпротивата на други етнически групи ще бъде реализиран добър резултат. Вицепрезидентът акцентира че България ще упорства при идващото броене в Косово да бъде включена и рубрика " българи ".

Представителите на българската общественост са съгласни с концепцията на Илияна Йотова за създаване на български съботно-неделни учебни заведения в регионите с плътно население с българска еднаквост.
 Евроинтеграцията на Западните Балкани: България като съдия
Евроинтеграцията на Западните Балкани: България като съдия

България има инструментите да контролира тези процеси съгласно националния си интерес. И е мощно желателно да го прави, когато се постанова

В срещите в Кръстец и Призрен участваха и представители на българската общественост в Косово, които са приключили висше обучение или са сегашни студенти в България. Съгласно разпореждане на Министерския съвет страната ни дава благоприятни условия за висше обучение за младежи от Косово и всяка година на място се провеждат курсове по български език и кандидатстудентски изпити. Миналата есен в български висши учебни заведения са признати 42 студенти от Косово.

Вицепрезидентът подари книги на български създатели на представителите на българските сдружения. По-рано тя се срещна и с управлението на община Драгаш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР