Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков, посветени на

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков, посветени на
Коментари Харесай

Илияна Йотова в Самоков: История славянобългарска“ е събуждането на народа ни

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков, отдадени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.

„ История славянобългарска “ – тази дребна брошура с пожълтели страници, постави началото ни като нация, сътвори самочувствието ни на прочут народ с дълга история, начерта нашето бъдеще. Колко огромна мощ и проницателност е имал Паисий, с цел да поведе народа си със силата на писаното слово и със силата на историята! „ История славянобългарска “ е събуждането на българския народ. Събуждане, което нямаше да се случи без православната религия, която ни запази във вековете на иго, без съзнанието за жанр и памет и без българския език “, уточни вицепрезидентът.

Йотова акцентира, че няма друга книга, която да приказва толкоз доста за самостоятелност и бъдеще.

„ В дните на политическа турбуленция дано Паисиевите дни бъдат като очистваща река, която измива жлъчта, злобата и опълчването. За да имат бъдеще, днешните политици, би трябвало да познават българската история и да се учат от нея “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на управлението на община Самоков, на Историческия музей и Архиерейското наместничество за организирането на Паисиевите дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР