Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на парламентарния контрол, че

...
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на парламентарния контрол, че
Коментари Харесай

Дончев: Темповете на работа по оперативните програми за този период ще се ускоряват

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на парламентарния надзор, че темповете на работа по оперативните стратегии за този интервал отсега нататък ще се форсират. Тази и идващите две години, наред с положителните темпове на заплащане, би трябвало да се цели договаряне на съответен финансов пакет след 2020 година, посочи измежду идните задания пред страната вицепремиерът.

Наред с това, съгласно него е значимо оправянето с промените, които ще се изискват като предварителни условия за прилагане на европарите след 2020 година, както и с програмирането на всичко, което би трябвало да се влага и промени в България в границите на идващия програмен интервал. Дончев съобщи, че България би трябвало да си слага още по-високи цели, като с изключение на определянето на секторите, най-тежкият въпрос е в кой бранш какъв брой пари да отидат, както и това да има съответна формула за районна дистрибуция на средствата, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Най-тежкото предизвикването е основаването на мезониво на мислене, обмисляне и реализиране на вложения ", посочи Дончев и добави, че " в този момент се губи районният подтекст и липсва административна конструкция с потенциал да реализира сходни вложения ".

Вицепремиерът осведоми, че контрактуваните средства към края на април са над 56 на 100 от бюджета на стратегиите, а изплатените - над 19 на 100. България се движи сред пето и седмо място в Европейски Съюз, което е над средата за Общността

и е с по-добри темпове по договаряне и разплащане по отношение на същия интервал на предходните оперативни стратегии. Например по оперативна стратегия " Транспорт " за този интервал са разплатени двойно повече средства, по отношение на същия интервал на миналата стратегия, а договарянето доближава 87 на 100 при 37 на 100 през предишния интервал. По оперативните стратегии " Иновации и конкурентоспособност " и " Човешки запаси " контрактуваното доближава 70 на 100 и 68 на 100 по отношение на надлежно 24 на 100 и 42 на 100 при предходните стратегии. Разплащането по стратегия " Човешки запаси " в този момент е над 28 на 100, а преди - не е достигало 10 на 100.

Дончев заяви в отговор на различен депутатски въпрос, че до момента са подадени и обработени общо 430 заявки от администрацията с искане за присъединение към системата за електронен продан на известия. Към системата към този момент са присъединени 250 централни и локални администрации, а останалите са в друг стадий на подготовка. От месец и половина всички министерства могат да си обменят документи. Като цяло в обмена са 47 на 100 от общините и 75 на 100 от регионалните администрации, сподели вицепремиерът. Той цитира данни от изследване, съгласно които, единствено за април - по информация от 103 участника, 15 423 документа са получени, а 18 211 са изпратени по е-път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР