Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички

...
Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че в момента се пренастройват всички
Коментари Харесай

Правителството предлага субсидии за заетост и ликвидна подкрепа през ББР

Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че сега се пренастройват всички системи на страната. Заедно с финансовия министър Владислав Горанов обявиха, че ще мислят и нови стопански ограничения.

© Велко Ангелов Правителството предлага за период от един месец страната да поеме 60% от разноските за заплати на бизнеси, които са били принудени да затворят поради изключителните ограничения за ограничение на вирусната зараза и желаят да запазят личния състав си. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов в неделя. Друга обсъждан инструмент е обезпечаване на ликвидна поддръжка през Българската банка за развиване, само че какъв тъкмо ще е той ще стане ясно най-рано в понеделник.

Това са първите стопански ограничения, с които излиза държавното управление откакто в петък страната разгласи извъндерно състояние и изиска от питейни заведения, нощни заведения, клубове, заведения за хранене да затворят. Предложенията са половинчати, а някои от тях и към момента неразбираеми. По думите на Горанов те не са панацея, само че са някакъв бърз отговор за най-засегнатите браншове. Банкова или данъчна почивка към този момент не стоят на дневен ред като алтернатива.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Индиректно от думите на Горанов се разбра, че ограниченията, които може да даде държавното управление, са лимитирани, тъй като макар че има налични буфери при продължителна рецесия не е ясно с какви средства ще разполага страната. " Ако рецесията се задълбочи, главната роля на страната ще е да подсигурява работата на главните обществени системи. Така че не би трябвало с лека ръка да се харчат всички запаси, насъбрани от държавното управление ", съобщи той.

В момента във фискалния запас има към 10 милиарда лева като към 4 милиарда от тях са целеви фондове, които по закон не може да се пипат за настоящи потребности. Основната част от тази заключена част е така наречен Сребърен фонд, който е очакван за подкрепяне усточйивостта на пенсионната система. Към февруари бюджетът е на настоящ остатък от 1.5 милиарда лева, само че това е всекидневно към този месец на годината и не е знак за положението на обществените финанси до декември.

Помощ за работодатели и неразбираема роля на ББР

Бизнесите, които сега са принудени да затворят, ще могат да аплайват пред Агенцията по заетостта за едномесечна дотация от страната за заплати на своите чиновници. Тя ще е в размер на 60% от възнаграждението и ще се заплаща от бюджета на Държавното публично обезпечаване. Идеята към този момент е тази мярка да работи за период от един месец. Не е ясно какъв брой средства ще са нужни за нея като към този момент няма сложени предели. Но пък въпреки това - по този начин вместо бизнесът да редуцира хора и да ги изпрати на трудовата борса, където компенсациите също са 60% от осигурителния приход, ще може да ги задържи, в случай че счита да отвори след месец.

Другата мярка, която анонсира Горанов, е обвързвана с обезпечаване на ликвидна подркрепа за бизнеси през Българската банка за развиване, като за задачата страната е подготвена и в допълнение да я капитализира. На бифинга не стана ясно какъв тъкмо инструмент ще предложи като към този момент анонсът е, че това би трябвало да стане в понеделник след разискване с бизнеса и всички парламентарно показани поллитически сили. Тук тънкият миг, е, че през годините ББР натрупа имидж на банка, която финансира по-скоро бизнеси на близки до властта хора. Затова и в този момент подозренията са до каква степен сходна мярка ще стигне до в действителност нуждаещите се бизнеси и дали още веднъж нямда да е скица за определени. По информация на " Капитал " към този момент се обмислят разновидности по-скоро ББР да насочи запас към частните банки. Това би било добре, доколкото те разполагат с по-разгърната мрежа и потенциал, а и по този начин ще се минимизира риска от злоупотреби. Реално и в този момент ББР играе такава роля - да канализира притеглен от нея запас от интернационалните институции към комерсиалните банки.

" Мерки ще се разискват всекидневно. Гледаме какво оферират и другите страни ", съобщи Горанов. По думите му до дни ще се преоценят и всички предпочитани огромни капиталови планове на държавното управление, в това число и свързани с военни разноски.

По-дълъг период за годишно счетоводно привършване и налог облага

Правителството стартира още две краткорсочни ограничения - доникъде на годината се удължават периодите за годишното счеотоводно привършване на компаниите, както и за подаване на заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане. Това значи, че и срокът за заплащане на налог облага ще може да се измести от компаниите за средата на годината.

До 30 юни се удължава и срокът за заплащане на локалните налози и такси с отстъпка.

Спират полетите от Италия и Испания, чисти коридори за превоз на артикули

Полети от Италия и Испания стопират от вторник през нощта. Това разгласи транспортният министър Росен Желязков. Пристигналите с последните полети ще бъдат сложени под карантина. Впоследствие ще има основана организация с " България ер " за осъществяване на платени чартърни полети за български сънародници, които желаят да се приберат. Желязков посъветва жителите да се въздържат от пътешестване в Европейския съюз, в случай че няма последна нужда за това, защото завръщането им след това може да се окаже по-трудно. Ограниченията се вкарват и за полети от Иран, Китай и Южна Корея. Въпреки неналичието на директни полети от тези дестинации, ограничаването ще е в случай че възникне подобен - чартър да вземем за пример.

Редуциране на броя на влаковете, пътуващи в страната не се планува. Пътуващите са мощно намалели, само че все пак броят на влаковете ще остане същия, с цел да има по-голямо санитарно разстояние за пасажерите. През идната седмица ще се обмисля дали някъде има потребност от редуциране на автобусни транспорти, заради липса на нужда.

Желязков изясни, че ще се ескортира прекосяването на артикули през българска територия, с цел да може да се подсигурява както доставките на артикули за България, по този начин и преноса сред Турция и Близкия изток и Западна Европа. Желязков заяви, че е в непрекъснат контакт с сътрудниците от Словения, Хърватия и Сърбия. " Няма на Словенско-италианската граница камиони към този момент ", сподели той, като добави, че хърватите ескортират камионите, а преносът през Сърбия също е обезпечен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР