Вицепремиерът със спешни мерки за земеделците – забрана за внос

...
Вицепремиерът със спешни мерки за земеделците – забрана за внос
Коментари Харесай

Каракачанов с мерки в подкрепа на земеделците ни

Вицепремиерът със незабавни ограничения за земеделците – възбрана за импорт на непознати артикули в сезона до привършване на българската продукция; гладко напредване на служащите до обработваемите земи; достъп на хората със земеделска земи до тях; разширение на мярката 60 на 40

Четири незабавни ограничения за подкрепяне на част от български аграрни бранш внесе в Министерския съвет вицепремиерът по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов през вчерашния ден, 9 април 2020 година

Предложенията са направени след редица извършени срещи и диалози с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и други и със специфичния принос на аграрния специалист и производител Красимир Кумчев.

Ето какво предлага Каракачанов:
Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за изключителното състояние, с което да бъде обезпечен безконтролен достъп на транспортните средства, пренасящи сезонни аграрни служащи до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от обитаемоте места, от които потеглят, а работодателите да обезпечат персонални защитни средства – ръкавици и маски.
Промените да влязат в действие от 15 април 2020 година

Водачите на транспортните средства със сезонни служащи да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и лист на пасажерите, издадени от юридически лица със съответния предмет на активност или от регистрирани аграрни стопани.
Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за изключителното състояние, с които да се обезпечи безконтролен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях за поощряване на производството на плодове и зеленчуци за персонално прилагане.
Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна записка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния персонален парцел – като по този метод може да се управлява маршрутът на напредване и да се избягнат възможни злоупотреби.
Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева да разшири обсега на мярката „ 60 на 40 “ в помощ на дребния и междинния бизнес, като тази мярка категорично да се ползва за сезонните служащи от земеделския бранш и против даване на трудов контракт от страна на работодателя страната да поема 60% от трудовото заплащане на служащия плюс обществените осигуровки.МС задължава министърът на стопанската система Емил Караниколов по предложение на МЗХГ краткотрайно да стопира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното привършване на вътрешния пазар.
Целта на измененията е да подкрепи засаждането, развъждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в изискванията на оповестената пандемия от COVID-19.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР