Вицепремиерът Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого

...
Вицепремиерът Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого
Коментари Харесай

Каракачанов пита Радев: Кой е лобистът за F-16?

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изиска президентът Румен Радев да каже кого има поради, когато приказва за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Нормално е да се обърнем първо към стратегическия сътрудник на България, разяснява вицепремиерът пред " 24 часа ".

" Президентът би трябвало да знае какво е лобизъм - когато ти предлагаш нещо. Та кой е лобистът за F-16? " - пита Каракачанов.

В събота президентът дефинира като " успех на лобизма " отчета, подписан от министъра на защитата и от министъра на стопанската система, в който се предлага започване на договаряния със Съединени американски щати за закупуването на изтребители F-16.

Когато имаш две благоприятни условия, от които и двете са над финансовата рамка, избрана от Народното събрание, би трябвало да избереш с кого да започнеш договаряния. Логично е да почнеш с страна, която ти е стратегически сътрудник. " - акцентира Каракачанов.

След коледната си почивка Народното събрание би трябвало да гласоподава решение, с което предлага на Министерския съвет да организира договаряния първо с производителя на американските военни самолети " Локхийд Мартин ". Ако те не дадат резултат с съответни параметри, има опция такива да се договаря със идващия претендент.

Преди дни с позиции излязоха и от компанията " Локхийд Мартин ", откъдето приветстваха избора на ръководещите, както и съперниците, производители на " Грипен " - СААБ. Шведите нападнаха, че препоръчаният F-16 съществува единствено на хартия.

Каракачанов припомня още, че за рационализация на армията, наред със закупуването на изтребител, кабинетът финансира целево още два плана - за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за военноморския флот и за нова бронирана машина. За тях в бюджет 2019 са планувани 371 млн. лева отвън този на Министерството на защитата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР