Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни от САЩ, че

...
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни от САЩ, че
Коментари Харесай

Захариева от САЩ: Готови сме предсрочно да отделим 2% за отбрана към НАТО

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изясни от Съединени американски щати, че България е подготвена да извърши предварително уговорката в границите на НАТО да отдели годишно 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

При диалог със специфичния асистент на президента на Съединени американски щати и шеф на Офиса по търговия и промишленост Питър Наваро във връзка с съдействието в региона на защитата , тя разяснява решението на българското държавно управление да избере да стартира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за закупуване на 8 броя самолети F-16V Block 70 .

" Ще дойдат преговорни екипи от 4 министерства , тъй че да създадем добра договорка и за двете страни - ние да можем да купим най-модерния нов аероплан, който се създава, а цената за бъде въпреки всичко поправена ", изяснява Захариева, представена и от БТВ.
 Ерик Рубин има вяра, че Ф-16 са единствено първата крачка за рационализация на армията ни
Ерик Рубин има вяра, че Ф-16 са единствено първата крачка за рационализация на армията ни

Европредседателството на България през предходната година е най-големият триумф за страната

Във Facebook външният ни министър се снима с сътрудници външни министри преди взаимната сесия на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати с присъединяване на генералния секеретар на НАТО Йенс Столтенберг .

Започна срещата на НАТО във връзка 70-годишнината на Алианса. В тирада пред Конгреса и сената във Вашнигтон, Столтемберг разгласи, че в НАТО " не желаеме нова конкуренция във въоръжаването ".

В речта си Столтенберг акцентира значимостта на НАТО за Съединени американски щати, както и решаващата роля на Вашингтон в основаването и запазването на пакта. " Америка е гръбнакът на нашия съюз ".
 НАТО: Няма да има конкуренция във въоръжаването с Русия
НАТО: Няма да има конкуренция във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг даде обещание Алиансът да е правилен съдружник на Съединени американски щати

От совя фейсбук профил, Захариева изясни и че акцент по време на срещата й с Питър Наваро е интензивният двустранен разговор и отличното стратегическо партньортво , както и предпочитаните въпроси от двустранния дневен ред сред България и Съединени американски щати.

Обсъдени са напъните на българското държавно управление за енергийна диверсификация - развиването на плана за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов кулоар и интереса на България да взе участие в плана за терминал за полутечен природен газ в гръцкия град Александруполис. Страната ни има упоритостта да се трансформира в районен разпределителен център посредством построяването на газов хъб " Балкан " край Варна.

В диалога, Захариева излага и причините за започване на договаряния с България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване .

През 2018 България е изведена от " Списъка за наблюдаване " на Търговския представител на Съединени американски щати (USTR) по отношение на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност (в който страната ни е включвана в продължение на пет години). Постигнатият резултат е сериозен триумф на българските институции и мощен позитивен знак към задграничните вложители, както и причина за усилване на интереса на американския бизнес към България.

Американските компании ускоряват интереса си към България в софтуерната сфера. Предварителните данни за 2018 година демонстрират повишаване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. $, добавя Захариева.
 За „ Турски поток “ била спазена и последната писмен знак на закона на Европейски Съюз
За „ Турски поток “ била спазена и последната писмен знак на закона на Европейски Съюз

България би трябвало да реши какъв е националният й интерес, счита Петкова

Отличният двустранен разговор, стратегическото партньорство в редица сфери, интензивните връзки на всички равнища в администрацията и в политическия набор, както и двустранните връзки в региона на интернационалното правно съдействие, това са част от тематиките, разисквани на среща сред Захариева и основния прокурор на Съединени американски щати и министър на правораздаването Уилям Бар във Вашингтон, оповестява Министерство на външните работи.

" Благодаря за вашата поддръжка по време на прехода за реализирането на правосъдната промяна в България . Имаме извънредно близко съдействие с вашите служби , благодаря за образованията, които постоянно организирате от години за нашите прокурори и следователи ", разяснява вицепремиерът.

Реализирали сме редица общи интервенции, свързани с трафик на опиати и хора, валутни закононарушения и пране на пари. Благодаря и за решаването на проблема с Желяз Андреев ", добавя тя.
 Посланикът на Съединени американски щати у нас навести и Българска народна банка
Посланикът на Съединени американски щати у нас навести и Българска народна банка

Интересува се от механизмите на Българска народна банка против прането на пари

По време на срещата е прегледано и с ътрудничеството във връзка с сигурността и правосъдната система в киберпространството , трансграничният достъп до електронни доказателства, транснационалната проведена престъпност, както и битката с изпирането на пари .

Захариева разяснява стъпките на българското държавно управление във връзка с битката с престъпността, корупцията , отличните резултати в битката с контрабандата, промените в правосъдната система, както и по опазването на външната граница на Европейски Съюз .

Тя акцентира, че българското държавно управление продължава да показва твърда политическа воля и решителност за реализиране на промените и за цялостното осъществяване на всички рекомендации на Европейската комисия от януари 2017 година
 Каракачанов разяснява НАТО, Европейски Съюз, Русия, бази и изтребители пред ТАСС
Каракачанов разяснява НАТО, Европейски Съюз, Русия, бази и изтребители пред ТАСС

Иска всички да си сътрудничат, в света има доста огнища на напрежение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР