Вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев заяви, че бомбените заплахи

...
Вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев заяви, че бомбените заплахи
Коментари Харесай

Договориха действията при бомбени заплахи в изборния ден

Вицепремиерът и Министерство на вътрешните работи министър Иван Демерджиев съобщи, че бомбените закани от началото на тази седмица са хибридни офанзиви, няма действителна заплаха и хората би трябвало да бъдат спокойни. Той разгласи това след среща с членовете на ЦИК.

Хора ще бъдат извеждани от изборни пространства единствено при действителна опасност. Извън постройките където ще има секции ще се вършат инспекции на обемисти багажи.

Вицепремиерът Демерджиев беше доста безапелационен за това, че Министерство на вътрешните работи и службите поемат цялата отговорност за това да преценят дали отправени бомбени закани към учебни заведения са действителни. Така че по думите му още от идната седмица няма да се стига и до освобождение на възпитаници от учебните заведения в обстановка, че постъпят закани.

Що се отнася до изборите - още от събота пространствата за гласоподаване ще са под защита, запечатани вечерта, откакто секциите бъдат оборудвани и охранявани от самото начало на гласуването. Демерджиев добави:

" Хората ще бъдат изведени единствено в една обстановка. Ние авансово, както споделях, сме взели ограничения да обезпечим сигурността на постройките и целия периметър към постройките, тъй че хората ще бъдат извадени единствено обстановка, в която имаме действителни данни, че е възможно… да е сложено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е единствено теоретична опция. Мерките, които сме взели, на процедура няма да разрешат да се сложи такова устройство. Пак наблягам от съботния ден и постройките и периметъра ще бъде под непрекъснато полицейско наблюдаване и защита. Така че няма по какъв начин да проникне в тях някой и да сложи взривно устройство ".

Иван Демерджиев добави още, че няма да се инструктират членовете на секционните изборни комисии, само че е основана организация по какъв начин органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени закани.

Проверки ще има на обемни багажи и на хора, които носят необикновени движимости със себе си.

Председателят на Централната изборна комисия Нейкова посочи, че по късно денем към районните изборни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при нужда и при отправени закани, а за инспекциите, които ще се вършат от посочи:

" Тази инспекция на обемни багажи ще се прави отвън постройката, т.е. няма да се влиза в изборните пространства за такава инспекция. Да не се тормозят и гласоподавателите, и членовете на секционните изборни комисии, че ще се ревизират техните персонални движимости вътре в изборното помещение или в коридорите. "

Мерките, които се подхващат, няма да затруднят гласуването, бяха безапелационни както от Министерство на вътрешните работи, по този начин и от Централната изборна комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР