Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария Иванова Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел: Дипломат не е професия, а призвание, мисия и отговорност

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова награди победителките в националния конкурс „ Жените и дипломацията – дипломат за един ден “.

Конкурсът „ Жените и дипломацията – дипломат за един ден “ бе по самодейност на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова, след  първата среща на министър на външните работи на България с дамите дипломати в София. Той бе ориентиран към девойки и млади дами сред 14 и 25 години с интерес към дипломацията, които трябваше да приготвят есе на тематика „ Аз съм посланик “.

Най-добрите есета бяха избрани от жури в състав - проф. доктор Ингрид Шикова, катедра „ Европеистика “, СУ “Св. Климент Охридски “,  Кирил Вълчев, общоприет шеф на Българска телеграфна агенция и Петър Крайчев, общоприет шеф „ Двустранни връзки “, Министерство на външните работи.

 

При откриването на церемонията Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова благодари на дамите посланици в България. Тя напомни, че след  срещата на  19 октомври всички са се обединили към позицията, че би трябвало да има повече дами в дипломацията и какъв брой значима е  поддръжката за младите девойки, с цел да се открои техният гений, да им се вдъхне кураж да развиват своите хрумвания.

„ На латински някой би споделил “Veni, vidi, vici ”. Ние с вас, Ваши Превъзходителства, го превърнахме във „ Видяхме се, взехме решение, направихме го “, сподели вицепремиерът Габриел.

Тя благодари и на журито на състезанието за проявения професионализъм и отговорност в открояване на най-убедителните и въздействащи есета на кандидатките в състезанието.

Вицепремиерът се обърна и към младите девойки, като им благодари за концепциите, вдъхновението, смелостта и гения,  изявени в есетата. Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова акцентира, че е прочела всяко едно от тях.

„ Искам доста мощно да откроя вашите хрумвания, свързани с това, че посланик не е специалност, а предопределение, задача, отговорност “, разяснява вицепремиерът.

Тя уточни, че от вниманието на участниците не е убягнало, че изминаваш път, с цел да станеш посланик и че дипломатът би трябвало да има палитра от качества, измежду които изчерпателен и избистрен разум, осведоменост, дарба да отсява информацията и да взема решение разногласия преди да са избухнали. Дипломатът също по този начин би трябвало да може да вдъхва живот на хрумвания, цели, политики. Според младежите дипломатът следва да е човек, строящ мостове сред културите, да основава постоянни връзки, които устояват на времето и да работи, дружно със своите сътрудници за един по-справедлив свят.

„ Много мощна е вашата ангажираност за огромните дела. Каузи, които са световни – битката с бедността, по-доброто опазване на здравето, ролята на образованието и достъпът до него, климатичните промени, правата на индивида “, показа Габриел.

Тя уточни, че я радва фактът, че тематиките за нововъведенията, новите технологии и дигитализацията са съществено застъпени в разработките на участниците. 

„ Темата за добротата и положителното впечатлява. Радвам се да открия в доста от есетата откроена и първата българка посланик Надежда Станчова. Тук бих ви окуражила да търсите и други образци, тъй като има доста дами дипломати, които  заслужават да се даде видимост на тяхната задача за мир, за решение на международни провокации, за това да вършим света по-добър “, насочи обръщение Габриел.

От името на упълномощените в България посланици дами Н. Пр. Закия ел Мидауи, дипломат на Кралство Мароко поздрави вицепремиера Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова за самодейността за състезанието. Тя акцентира, че достъпът до обучение за дамите усъвършенства развиването на една страна.

Вицепремиерът и посланиците дами връчиха грамоти на отличените в категорията 18-25 години. Те ще имат опцията да споделят един ден с жена посланик в представителството на нейната страна в София, а тези в групата на девойките от 14 до 17 години ще вземат участие в образователно посещаване на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на външните работи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР