Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна днес

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна днес
Коментари Харесай

Захариева пристигна на официално посещение в Германия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде през днешния ден на берлинското летище " Тегел ". Тя е на публично посещаване във Федерална република Германия, заяви пресслужбата на Министерство на външните работи, представена от Българска телеграфна агенция.

Утре в Берлин тя ще беседва с Хайко Маас, федерален министър на външните работи на Германия. Министър Захариева ще се срещне също с доктор Ян Хекер, консултант на федералния канцлер по външнополитическите въпроси, както и с ръководителя на фондация " Конрад Аденауер " проф. доктор Норберт Ламерт.

Предишната аудиенция на български външен министър в Берлин бе на 30-31 май 2017 година Тогава министър Захариева гостува на федералния вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел. Последното публично посещаване на немски външен министър в България бе на 10 март 2015 година, когато актуалният федерален президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, тогава първи посланик на Федерална Република Германия, посети София.

За България Федерална република Германия е стратегически сътрудник и съдружник в Европейски Съюз и НАТО. Политическият разговор е натоварен на всички нива, се споделя в известието на Министерство на външните работи.

Търговските връзки са също значими и вървят във възходяща посока. За 2017 година стокообменът е 7,3 милиарда евро, което е с 9,9 % повече спрямо миналата година. Българският експорт към Германия за предходната година е повишен с 11,7 % на годишна база до 3,591 милиарда евро. Сумата е 13,4 % от общия експорт на България и значи, че всяко седмо евро на българския износ е осъществено в Германия. Най-голям е износът на текстилни произведения и дрехи, машини, електроника, неблагородни метали и произведения от тях. При вноса доминират машини и апарати, текстилни произведения и дрехи, електроника, транспортни средства и уреди, химически и фармацевтични артикули и други.

Търговските ни връзки се характеризират с три съществени момента: съвсем половината от двустранния ни стокообмен е от търговия с трите федерални провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг; следи се подобие в категориите търгувани продукти; комерсиалното салдо е съвсем изравнено - то е едвам 111 млн. евро в интерес на Германия при минус 206 млн. евро за България година по-рано.

Германия също така е един от водещите по размери и качество на вложените капитали непознати вложители в България. Германските компании се ангажират дълготрайно, а вложенията са разпределени отмерено по браншове и райони в страната, като повече от половината от тях са " на зелено " посредством основаване на дъщерна компания или филиал. Около 5000 немски компании развиват бизнес в България. По предварителни данни на Българска народна банка за интервала 1996-2017 година директните задгранични вложения от Германия възлизат на 3,256 милиарда евро. Само през 2017 година в страната ни са вложени 130,7 млн. евро от Германия. Около 30 % от стоте най-големи вложители в България са немски или с немско присъединяване.

Възход има и във връзките сред хората. Общо 870 448 немски туристи са посетили България през 2017 година, като това е с 5,3 % повече от миналата година и прави германците третата най-многобройна група гости на страната ни след съседите ни от Гърция и Румъния.

В същото време по данни на Федералната статистическа работа на Федерална Република Германия към 31 декември 2017 година в страната са се записали 310 415 дълготрайно пребиваващи българи. Студентите измежду тях са над 7000 души.

Българската диаспора в Германия е основала 20 българо-германски сдружения. Църковни общини има в Берлин, Мюнхен, Дюселдорф и Бон. Има и четири български учебни заведения - в Берлин, Хамбург, Мюнхен и Нюрнберг. В немската столица действа и Български културен институт.

Консулското обслужване на българската общественост се прави от консулската работа към посолството в Берлин, в генералното консулство в Мюнхен и в консулството във Франкфурт на Майн. Още петима почетни консули показват страната ни в Германия, а двама са немските почетни консули у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР