Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като
Коментари Харесай

Захариева кани Македония за член на ОЧИС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева регистрира като триумф постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо съдействие (ОЧИС), което завърши през днешния ден.

Българското председателство на ЧИС мина под мотото " Море от благоприятни условия " с съществени цели, ориентирани към развиването на районното съдействие в региона на културата, превоза и запазване на околната среда.

На днешния конгрес в столицата по самодейност на българското председателство беше признато Северна Македония да бъде поканена за 13-и член на организацията. Очаква се западната ни съседка да стане пълновръстен член до края на годината, когато Народното събрание в Скопие ратифицира хартата на ЧИС. " Мисля, че има огромна символика в това, което вършим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са невиждани във връзка с районното съдействие и построяването на мостове и другарства ", съобщи македонският външен министър Никола Димитров.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис оцени високо българското председателство. " Вие постигнахте доста по време на председателството, което оправдава освен отпусканите финансови средства за района, само че потвърждава, че организацията е дейна и жива ", съобщи той.

От своя страна Захариева пожела триумф на Гърция, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЧИС под мотото " Черно море, зелена сила, синя планета ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР