Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева: Западните Балкани трябва да гледат повече към бъдещето, а не да се фокусират само към миналото

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на прикани 6-те страни от Западните Балкани, които се стремят към участие в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а освен към предишното, да работят повече за общи ползи.

„ Трябва да стъпим на истината за предишното и да мислим и за бъдещето, и за това по какъв начин да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз значи, че би трябвало да се работи за общи ползи и за бъдещето, а не да се мисли единствено за националните ползи “. Това съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на на експертния конгрес „ Стимулиране на стратегическата автономност. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще”, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския развой в Скопие.



Според Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на преимуществото и приносът на Берлинския развой за Западните Балкани е точно в политиките му за добросъседство. „ Чрез обучение, посредством съгласуваност основно измежду младежите би трябвало да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към предишното “, уточни външният ни министър. Тя акцентира, че нито една страна – даже най-силните страни в света, не могат да се оправят сами с провокациите.

Външният ни министър изрази вяра, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на договаряния с Република Северна Македония и Албания, тъй като това е значимо както за сигурността на района, по този начин и за доверието на жителите на страните в европейските институции. Захариева посочи и нуждата страните да продължат с промените и да демонстрират резултати.

Захариева в Северна Македония, какво се договорихме със съседите

„ Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих желала Европейската комисия да сътвори механизъм за съвещания и полемики с популацията на Западните Балкани освен когато има рецесия “, съобщи още външният ни министър.



Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на бе панелист в полемиката на тематика „ Свързаност, икономическо доближаване, околна среда “ в границите на форума. По-късно през днешния ден вицепремиерът Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на външните министри от Берлинския развой – самодейност, управлявана тази година за първи път взаимно от две страни – България и Република Северна Македония.

Министерската среща е първото от поредност значими събития на съпредседателството, чиято кулминационна точка ще бъде Срещата на върха в София през есента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР