Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов
Коментари Харесай

Каракачанов ще открие паметен знак на Гоце Делчев в Самоков

Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността ще открие незабравим знак на българския бунтовник Гоце Делчев в град Самоков на следващия ден, 10 ноември. Събитието ще се организира в кв. „ Самоково “ от 17.30 ч. с боен обред с присъединяване на представително формирование от Националната гвардейска част.

Инициативата за слагане на паметния знак на Гоце Делчев (1872 - 1903) се е зародила преди години. Неин съорганизатор е Община Самоков. Събитието ще уважат още народни представители, заместник-областният шеф, кметът на общината и представители на общинската администрация, членове на Сдружението на българските родове от Македония и други

***
През 1891 година Гоце Делчев постъпва като юнкер във Военното учебно заведение в София и по тази причина в наши дни неговата памет с изключение на като бунтовник и културен деятел, ще бъде почетена и с боен обред.

Град Самоков и районът имат основна роля в епохата на Възраждането, в битките на българите за Освобождение и след това за национално обединяване. Будното самоковско население се включва интензивно в революционните битки и войните, които България води. През 1897 година в Самоковското железарско учебно заведение Гоце Делчев и група възпитаници основават македонски революционен кръжок, който има за цел да подкрепя битките на българите в Македония за избавление. По-късно към кръжока се причисляват и възпитаници от Самоковския американски протестантски лицей. Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци при подготовката на Илинденско-Преображенското въстание поради стратегическото разположение на региона (той е бил граничен сред свободна България и Османската империя, а от Бели Искър през Демир Капия са прекосявали четите в посока Банско и Разлог, които се включват в битката за избавление на българските земи).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР