Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с

...
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с
Коментари Харесай

Нинова се срещна с работодатели. Обеща компенсаторен механизъм за бизнеса до дни

Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова се срещна с представители на работодателските организации у нас. Те разискаха ограничения за подкрепяне на стопанската система в изискванията на енергийната рецесия и наложения мораториум върху цените на тока.

Основната цел е да се обезпечи предсказуемост за българския бизнес в изискванията на здравна и енергийна рецесии.

До дни се чака да бъде разгласен обезщетителен механизъм за бизнеса по отношение на наложения мораториум върху цените на тока. В момента текат диалози по тематиката с премиера и отрасловите министри.

И Нинова, и работодателите са единомислещи, че компенсациите би трябвало да стартират още от този месец, тъй като в противоположен случаи има бизнеси, които ще затворят.

Нинова посочи, че е последовател на мораториума, тъй като той оказва помощ на семействата, само че влизането му в действие би трябвало да е обвързано с обезщетителни ограничения за българските компании, ЕСО-сектора, ВиК сдруженията и останалите наранени.

Освен това се удължава срокът на деяние на ограниченията за подкрепяне на компаниите, наранени от коронавирус рецесията, които действаха и до момента - 80/20 и 60/40. Те са заложени до края на декември, само че ще продължат и през 2022.

Като средносрочни цели на срещата е контрактувано да се положат действителни старания за понижаване на административната тежест за бизнеса. Внесени са оферти от работодателите и икономическото министерство стартира да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с стопанската система, обезпечаването на квалифицирана работна ръка и облекчение на изискванията за финасиране на дребните, междинните и микро- предприятията посредством средства по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР