Вицепремиерът Атанас Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и

...
Вицепремиерът Атанас Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Вицепремиерът Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията

Вицепремиерът Атанас Пеканов неотложно да внесе Плана за възобновяване и резистентност в Еврокомисията. Това прикани Станислав Младенов, специалист в Съвета по стопанска система към Българска социалистическа партия - София.

Той е безапелационен, че страната не разполага с повече време за губене, поради развиването на обстановката в Народното събрание в последните два дни и очертаващите се нови предварителни парламентарни избори. Според Младенов, Планът за възобновяване и резистентност наложително би трябвало да бъде входиран в Европейската комисия преди актуалното служебно държавно управление да завърши мандата си.

" Диктатът на службогонците в Народното събрание губи скъпо време, което ще коства прескъпо на хората и бизнеса в страната “, предизвести специалистът в Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София.

„ Предложеният от вицепремиера Пеканов вид има някои дефекти, само че напълно не е толкоз неприятен. Единственият по-голям недостиг в него сега е обвързван с размера на безвъзмездната финансова помощ по отношение на заемите. В тази част може да бъдат направени бързи корекции от специалистите на вицепремиера и Планът да бъде входиран в Европейската комисия още в идващите няколко дни. Това е единственият късмет България да се надява на някакви европейски средства по него преди края на годината ", счита той.

Според Младенов, в случай че политиците продължат да си трансферират отговорността и по този метод да бавят внасянето на Плана, ще пропилеят историческия късмет България да получи забележителен запас, с който да бъде направена фундаментална смяна в страната - да бъде трансформирана стопанската система и да бъде цифровизирано държавното ръководство.

" За страдание, продължаваме да бъдем заложници на низките пристрастености, властовите желания и службогонството от страна на политиците в Народното събрание. Всяко закъснение би отсрочило осъществяването на Плана. Това би скъсило времевия небосвод за реализация на плануваните и заложени в него вложения и промени. С една дума - би сложило осъществяването на Плана в риск. Службогонството не трябва да взима връх над развиването на страната ", разяснява той.

Станислав Младенов даде образец с покачването на цените на тока за промишлените предприятия, което провокира извънредно остра реакция в последните дни. " Ако имахме отворена процедура за внедряване на възобновими енергийни източници за лични потребности в индустриалните предприятия, нямаше да има такива катаклизми в българската промишленост сега. Индустриалните предприятия напълно заслужено стачкуват против увеличението на цената на тока. Ако имаха тези мощности, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност, сходна напрегната обстановка въобще нямаше да има и тя нямаше да бъде тематика за диалог в този момент ", изясни той.

Експертът в Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София добави, че сега от всички страни в Европейски Съюз само България и Нидерландия не са внесли Плановете си за възобновяване и резистентност в Европейската комисия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР