Витекс /Vitex agnus castus/, познат още като Аврамово дърво представлява

...
Витекс /Vitex agnus castus/, познат още като Аврамово дърво представлява
Коментари Харесай

Витекс

Витекс /Vitex agnus castus/, прочут още като Аврамово дърво съставлява шубрак с красиви виолетови цветове. Листата му са яйцевидни до удължени форми. Расте в регионите на Средиземноморието и Централна Азия. Предпочита влага и блестящо слънце.

Витекс е билка, към която се обръщат от ден на ден дами, които страдат от гинекологични проблеми с друг темперамент. Витексът има неповторима дарба да поправя хормоналния дисбаланс при дамите, употребява се даже за лекуване на неплодородие.

История на Витекс

Витекс е добре прочут още в древността и даже е изтъкнато в Омировите епоси през 6 в.пр.н.е. като средство, прогонващо злото и знак на целомъдрието.

Древните хора са считали, че Витексът понижава полово предпочитание, заради което обичайно е дъвкано от монасите, които твърдели, че по този начин техните обети за непорочие били спазвани по-лесно.

Дамите в Древна Гърция, които не желали да бъдат обезпокоявани, украсявали леглото си с венци от листата на растението, с цел да понижат пристрастеностите на своите възлюбени. Гърците употребявали плодовете за лекуване на разнообразни женски проблеми, а лекарите ги употребявали и за прекъсване на кръвоизливи след раждане.

Състав на Витекс

Използваемите елементи на билката са плодовете, листата и семената. Те съдържат флавоноиди /кастицин/, терпеноиди и иридоидни гликозиди. Други основни съставни елементи в състава на Витекса са летливо масло и алкалоидите /витицин/.

Избор и предпазване на Витекс

 Семенца Витекс

Витекс може да се закупи от профилираните магазини под формата на хранителна добавка. Дозировките и метода на приложимост са упоменати на опаковката. Възможно е да се открие и под формата на изсъхнал дестилат, извлечен от плодовете на растението.

Ползи от Витекс

Научно потвърдено е, че Витексът има хормонално деяние, заради което се употребява от жен най-вече за лекуване на неплодородие и хормонални проблеми. Учените изследват плодовете на Витекс повече от 30 години, само че към момента не е изцяло ясно кои съставки са виновни за изразеното му хормонално деяние върху организма.

Смята се, че плодовете на Витекса стопират действието на мъжките андрогени, до момента в който при дамите имат прогрестеронна мощ, посредством която работят на хипофизата, която контролира менструацията. Чрез увеличението на прогрестеронната интензивност билката влияе за балансиране на естрогенната и прогестероновата продукция от яйчниците през менструалния цикъл.

Освен всичко друго Витекс подтиква производството на пролактин – хормон, който контролира производството на кърма.

Изследване, извършено преди повече от 10 години, потвърждава, че ежедневната приложимост на билката под формата на капсули облекчава симтпомите на предменструален синдром.

 Ползи от Витекс

Важно е да се означи, че Витекс не съдържа хормони. Както споменахме, резултатът се дължи на въздействието му върху хипофизната жлеза.

От 1950 година насам европейските лекари предлагат сушените плодове на Витекс за неточен цикъл и облекчение на Постановление на Министерски съвет. Предписват я и при контролиране на овулацията след приложимост на орални контрацептиви, при акне и менопауза, ендометриоза, фибромен маточен напредък – всички те са свързани с хормонален дисбаланс.

В Мексико Витекс обичайно се употребява за лекуване на менструални разстройства, само че и други проблеми, които не са свързани с това – захапване от скорпион, диария и някои респираторни инфекции.

Прием на Витекс

Витекс не е артикул, който демонстрира бързи резултати. За лекуване на предменструален синдром, билката би трябвало да се приема в продължение на 2-3 месеца, с цел да се усети цялостното ѝ деяние, което е доста.

След продължителния банкет на Витекс понижават чувствителността в гърдите и подуването на стомаха, отстраняват се раздразнителността и меланхолия. Билката оказва помощ и за контролиране на цикъла – редуцира дългия и удължава късия цикъл.

Витекс не трябва да се приема от бременни дами и кърмачки. Използването на Витекс в композиция с хормонална терапия също не е целесъобразно. При някои дами, които одобряват Витекс, се следи по-обилна менструация през първите месеци. Този резултат изчезва след няколко месечни цикъла.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР