Витамин В3, наречен ниацин, е един от водоразтворимите витамини. Той

...
Витамин В3, наречен ниацин, е един от водоразтворимите витамини. Той
Коментари Харесай

Дефицит на витамин В3

Витамин В3, наименуван ниацин, е един от водоразтворимите витамини. Той се показва в две форми - никотинова киселина и никотинамид. И двете съединения съставляват бели, твърди, кристални субстанции. Аминокиселината триптофан може да се трансформира в ниацин в организма.

Никотиновата киселина и другите форми на витамина се всмукват в тънките вътрешности. Там витаминът се следи в своите дейни форми. Основно витамин В3 се складира в черния дроб. Витаминът се изхвърля посредством уринат.

Активните форми на ниацина се синтезират от никотиновата киселина, никотинамид и триптофан. Превръщането на триптофан в ниацин не е дейно при недостиг на витамин В6, мед, цинк, както и при липса на ензими, катализиращи процеса.

Недоимъкът на ниацин е болестно положение, известно като пелагра. Пелаграта съставлява нарушаване, дължащо се на непълен хранителен импорт на ниацин или триптофан. Проявите на заболяването са дерматит, който се демонстрира върху зони на кожата, изложени на слънце. Често обривите се разполагат към врата.

Засегнати от болестта са още храносмилателната и нервната система.

Симптоми на недостиг на витамин В3

 Дефицит на витамин В3

Симптомите на недостиг на витамин В3 включват стоматит, гастроентерит, съпроводен от изобилна водниста диария, тревога, меланхолия, тремор, понижени сухожилни рефлекси и други Заболяването се свързва с избрана диетична неточност - консумация главно на алкално необработена царевица.

Заболяването има неспецифично начало. Наблюдават се загуба на тегло, загуба на вкус, изнемощялост, диария, запек, нервност, заплеснатост. Тези признаци предхождат появяването на кожните лезии.

Характерните прояви на болестта пелагра са три:

- Дерматит;

- Диария;

- Деменция;

При тежки случаи може да се стигне до съдбовен излаз.

Диагностициране на недостиг на витамин В3

Диагнозата липса на ниацин или още пелагра се слага мъчно. Заболяването пелагра нормално е съчетано и с различен недостиг на витамини от В комплекс, с изключение на ниацин, да вземем за пример рибофлавин и пиридоксин.

Наличието на витамин В3 в организма зависи и от способността на аминокиселината триптофан да служи за синтез на никотиновата киселина. Основните критерии за диагностициране на болестта са:

- Данните за непълен банкет на ниацин или триптофан в организма;

- Диагнозата се слага елементарно при пациенти с изразена кожна лезия. Въпреки това кожните лезии могат да бъдат незабележими или да отсъстват.

- Класическите признаци са присъщи за възрастните хора, само че при деца и кърмачета могат да не са добре изразени.

Лечение на дефицит на витамин В3

 Витамин В3

Лечението на недостиг на витамин В3 включва въвеждането в организма на изчезналия витамин.

Тъй като нормално дефицитът на витамини от група В е комбиниран, е нужна уравновесена диета и банкет на други витамини от група В, най-много рибофлавин и пиридоксин.

Препоръчителната дневна доза витамин В3 за мъже е 16 мг на ден, а тази на дами - 14 мг дневно.

Богати на ниацин са аленото месо, рибата, зърнените култури и други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР