Витае надежда с идването на Коледа да се случи "чудо"

...
Витае надежда с идването на Коледа да се случи "чудо"
Коментари Харесай

Психолог: Витае надежда с идването на Коледа да се случи чудо и да заживеем както преди

Витае вяра с идването на Коледа да се случи "чудо " - да бъде пресечен потокът от черни статистики и да заживеем "както преди ". Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция психологът Биляна Стоянова, помолена да разяснява наклонността за по- ранното и по-разточително коледно накичване на домовете тази година.

Според нея пандемията ни слага в обстановка на тестване, като подготовката за един от най-големите празници за нас - Рождество Христово, съответствува с интервала на изолираност и с неизвестността, която идва по-късно.

Стоянова уточни, че подреждането, украсяването на дома понижават възприятието на беззащитност, оказват помощ ни да "подредим " мислите си, да проявим грижа за себе си и околните си, а това дава чувство за смисъл, прави ни свързани с действителността и с хората към нас.

Празникът е изключително протичане на времето, в което индивидът се пробва да възвърне хармонията, която се губи в сложното всекидневие. Делникът на актуалния човек е забързан, в него има ограничавания, доста къси периоди, доста функции. Те уморяват. Затова изпитваме потребност от другия ред, на празника, в който рестриктивните мерки отпадат, човек изпитва наслада от прекосяване на граници и по този начин набира нужните сили, с цел да се оправи.

Сега обаче пандемията ни слага в обстановка на тестване. Изпитание е и това, че подготовката за един от най-големите празници за нас - Рождество Христово, съответствува с интервала на изолираност и с неизвестността, която идва по-късно.

Не е инцидентна наклонността, която сте забелязали във връзка с рано появилата се разточителна коледна декорация. Романтичната ни визия за празника - възпитана в фамилията или възприета посредством всеобщата просвета, го натоварва с едно неимоверно очакване - да основава уют, да бъде обилен, с отрупани трапези, да излъчва обилие и наслада. Въпреки това очакване обаче, тази година липсва общият декор на възвишеност.

Витае една неразбираема вяра - с идването на празника да се случи "чудо " - да бъде пресечен потокът от черни статистики и да заживеем "както преди ". Като че ли рано поставената декорация извършва и ритуална функционалност - да ни приближи по-скоро до тази граница в навечерието на Рождество, добави Стоянова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР