Висящите дела в спецсъдилищата няма да бъдат прекратявани след закриване

...
Висящите дела в спецсъдилищата няма да бъдат прекратявани след закриване
Коментари Харесай

Делата на спецсъдилищата ще продължат и след закриването им

Висящите каузи в спецсъдилищата няма да бъдат прекратявани след закриване на спецправосъдието и няма да стартират изначало, както вещаят съперниците на тази промяна. Те ще продължат да се гледат от същите правосъдни сформира до привършване на производството, което опровергава всевъзможни опасения, че промяната ще забави и затлачи каузи. Само в изключителни случаи, в случай че съдията по обещано дело напусне съда или изобщо правосъдната система, делото ще би трябвало да стартира изначало, само че това би било факт и без да се разтурват спецсъдилищата.

В това се състои най-важният извод от плана за промени в правосъдния закон, направен в Министерството на правораздаването, чието публично разискване следва. Проектът, с който " Капитал " разполага, е стеснен на практика единствено до две тематики - закриване на спецправосъдието и унищожаване на кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет в края на мандата им, както и кариерните бонуси за административните ръководители. Другите тематики, които ръководещите лансираха като предпочитани за решение с промени в закона - промяна на Висш съдебен съвет, механизъм за следствие на основния прокурор и така нататък, ще останат за идващ стадий, както се разбра преди седмица от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова.
Закриване по общия ред
Законопроектът планува закриване на профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури и пренасяне на съдиите и прокурорите, които в този момент работят в тях, в настоящи окръжни, надлежно апелативни съдилища и прокуратури. Това ще стане по общия ред на закона, очакван за случаите, когато се закрива съд, прокуратура или разследване и се постанова съответната гилдия на Висш съдебен съвет да разкрие щатове другаде, с цел да преназначи хората там.

В случая съдиите от спецсъдилищата (Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд) ще имат 14-дневен период да подадат заявление до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, в което категорично да заявят предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението им в спецсъдилищата, или да бъдат преназначени в различен областен или апелативен съд. Съответно прокурорите от двете спецпрокуратури имат същия период да изискат от Прокурорската гилдия възобновяване на предходната служба или преназначаване в съответна по степен прокуратура. По същата скица и следователите от следствения отдел в Специализираната прокуратура се реалокират в следствените отдели на окръжните прокуратури. Преназначаването се прави, считано от датата на влизане на закона в действие.
Реклама " Който не си е довършил делото, ще си го носи в зестра "
Всички висящи каузи пред Специализирания углавен съд и Апелативния спецсъд, по които е извършено разпоредително съвещание и съдът е дал ход на делото за разглеждането му всъщност в правосъдно съвещание, стават подсъдни на Софийския градски съд, надлежно на Софийския апелативен съд (САпС). Там те ще бъдат гледани от същите правосъдни сформира, които са ги почнали в спецсъдилищата . Съдиите от тези сформира, които не са преназначени в Софийски градски съд, надлежно - в САпС, се командироват за присъединяване в тези каузи до привършване на производствата по тях. По сполучливия израз на столичен арбитър, " който не си е довършил делото, ще си го носи в зестра ". Във всеки случай това подсигурява, че не се плануват апокалиптични картини като " блокиране на правораздаването ", " започване на делата изначало " и " всеобща безотговорност ", оттегляне от битката с проведената престъпност, каквато предсказват критиците на промяната от прокуратурата и следствието.

Делата пред СНС и АСпНС, по които не е извършено разпоредително/закрито съвещание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища, а това са окръжните съдилища за първоинстанционните наказателни каузи пред СНС и съответният апелативен съд за делата на АпСНС. В последна сметка не е призната концепцията на предходния правосъден министър проф. Янаки Стоилов делата, които в този момент са подсъдни на СНС, да се гледат единствено от петте окръжни съдилища по седалището на съответния апелативен регион, въпреки че тази концепция бе предмет на разискване до последно и това бе една от аргументите законопроектът да се забави.

Делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от магистрати, депутати, министри, членове на Висш съдебен съвет, шефове на контролни и регулаторни органи и други, се връщат още веднъж на Софийски градски съд като първа инстанция.

Неприключените досъдебни производства в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност в седемдневен период от влизане в действие на закона.
Реклама
Прекратяват се и мандатите на правосъдните заседатели в СНС като се изключи тези, които вземат участие по каузи, по които е извършено разпоредително съвещание - те се смятат определени в Софийски градски съд и мандатът им се приключва от датата на оповестяване на претекстовете към присъдата или от датата на преустановяване на наказателното или правосъдното произвеждане.
Симулирана успеваемост с раздута статистика
Спецправосъдието бе основано преди 10 години - през 2011, по концепция на ръководещите от ГЕРБ и изключително кръга към тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който не криеше желанието си да има чинно правораздаване, което да упреква и правораздава по насоки, спуснати от властта. Първоначално тези структури трябваше да се занимават единствено с тежката проведена престъпност, след това обаче се прибавиха и корупционните закононарушения по високите етажи, както и закононарушенията против републиката. Една от задачите на този метод е да оправдае съществуването на тези съдилища, само че не тъй като те са ефикасни, в противен случай. Въпреки че спецсъдиите през последните години бяха оповестени за рекордьори по натовареност измежду наказателните съдии - на база на раздутата статистика за броя на делата им тъкмо от годишните отчети за работата им излиза наяве, че в действителност доста малко от тези каузи са от общ темперамент, т.е. всъщност. За 2020 година броят на постъпилите наказателни каузи от общ темперамент е единствено към 3% от общия брой гледани каузи.

Огромната част от останалите каузи - близо половината, е за разрешаване използването на СРС, което съдиите правят безусловно официално - единствено с преценка на формалните законови условия, без да преценят дали настояванията за обосновани и подкрепени с доказателства. Това последно против закона за СРС и практиките по използването му. Около една трета от всички каузи в спецсъда са за разрешаване на разнообразни процесуално-следствени дейности (претърсване и изземване, обиск, задържане и изземване на преписка, достъп до трафични данни). Около 5 % от всички каузи са разпитите на обвинен и очевидец пред арбитър, както и реализирането на правосъден надзор върху задържането под стража в досъдебното произвеждане
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Земеделие 1 Икономика 2 Свят 3 Свят Реклама
От 6 244 частни наказателни каузи по типове :

2 992 каузи по претенции на позволение за използване на специфични разследващи средства; 2 110 за позволения за процесуално-следствени деайствия по член 159а, член 161, член 164 и член 165 Наказателно-процесуален кодекс (достъп до трафични данни, претършуване и изземване, обиск, задържане и изземване на кореспонденция) 375 по член 222 и член 223 Наказателно-процесуален кодекс (разпит пред съдия); 321 по член 65 Наказателно-процесуален кодекс (съдебен надзор върху задържането под стража в досъдебното производство).

През 2020 година са съдени общо 290 души, от които 70 са оправдани, а 220 са наказани, само че на относително леки санкции. Най - постоянно налаганото наказване е " отнемане от независимост " до 3 години (168 души). По-голяма част от делата от общ темперамент завършват със съглашение - от общо 122 каузи, решени всъщност през 2020 година, 45 са с присъди и 77 със съглашения. Същото е и съотношението за 2019 година - от решени общо 159 каузи, 57 са с присъди, а 102 със съглашения.
Премахват се специфичните
бонуси за началници
Законопроектът предлага напълно да отпаднат кадровите
бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет - след приключване на мандата им те ще имат опция да се върнат единствено и само на предходните си длъжности, които са заемали преди избора. Премахва се опцията при приключване на мандата или предварителното му преустановяване те да бъдат възобновени на служба арбитър, прокурор или следовател с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на правосъдната власт.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР