Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа засега да даде достъп на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа засега да даде достъп на
Коментари Харесай

ВСС отказа достъп на две министерства до системата за избор на членове от квотата на магистратите

Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли към този момент да даде достъп на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) и Министерството на правораздаването (МП) до системата за избор на членове на съвета от квотата на магистратите. Пленумът на съвета реши, че ще прави работна група, която да напише правила за координиране на системата с МЕУ и Министерство на правосъдието.
Над два часа кадровиците първо изслушваха министъра на електронното ръководство в оставка Божидар Божанов, който подсети, че по закон системата би трябвало да бъде съгласувана, а след това дебатираха по проблема. Министърът идва във Висш съдебен съвет за повторно по този мотив.
Божанов уточни, че МЕУ желае достъп до отворения код на системата за гласоподаване, с цел да се ревизира по какъв начин тя работи. Той посочи, че това е тест в работна среда и няма да се отрази на продуктивността на системата.
Преди време Божанов изрази опасения за сигурността на електронната система, която Висш съдебен съвет употребява при избор на членове от магистратската квота. По думите на Божанов няма гаранция за това, че не е юридически опит за операция на вота.
Според члена на Висш съдебен съвет Боян Новански в този момент не е удачно да се дава достъп до системата, тъй като има тъжба по избора на членове на съвета. Всяка интервенция в системата може да навреди на делото, сподели Новански. Севдалин Мавров го поддържа.
Министър Божанов сподели преди време, че идентификацията на всеки гласуващ сега е еднофакторна - т.е. всеки магистрат има картонче с ключова дума, само че би било по-добре да се получава и утвърдителен SMS с код, сподели той и изясни, че това би направило системата доста по-сигурна.
Министърът изясни, че сегашната система даже позволява опцията от един компютър да се гласоподава няколко пъти с разнообразни кодове. По думите му, в случай че се окаже, че системата не е задоволително сигурна, вотът може и да е манипулиран. Няма гаранции също, че идентификацията на магистратите е сигурна, уточни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР