Висшият съдебен съвет трябваше да избере изпълняващ функциите главен прокурор,

...
Висшият съдебен съвет трябваше да избере изпълняващ функциите главен прокурор,
Коментари Харесай

Правен експерт: Изборът на Сарафов се случи по законен, но не по най-почтения начин

„ Висшият правосъден съвет трябваше да избере изпълняващ функционалностите основен прокурор, тъй като не е допустимо да се остави такава празнина. Друг е въпросът по какъв начин стана това. Повечето експерти, с които съм говорила – в това число и магистрати – не считаме, че нещата се случиха по най-почтения метод. Въпреки че се случиха по легален метод. “

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни начинания.

„ Най-малкото, всичко се разви извънредно бързо. Като че ли имаше основано очакване в обществото, в случай, че някогашният към този момент основен прокурор Иван Гешев беше отхвърлен точно въз основа на това, че той уронва престижа на правосъдната власт. Някак си, индивидът, който ще встъпи краткотрайно „ в неговите обувки “, да бъде определен по метод, който да не уронва престижа на правосъдната власт “, аргументира се тя.

„ Този диалог, който през вчерашния ден стана в пленума на Висш съдебен съвет, за жалост беше просрочен. Той може би трябваше да предхожда самият избор на господин Сарафов на тази позиция “, сподели още правният специалист.

Цялото изявление, дружно с директно включване от митинга на Инициатива „ Правосъдие за всеки “, вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР