Висшият съдебен съвет прие като допустимо и пълно първото предложение

...
Висшият съдебен съвет прие като допустимо и пълно първото предложение
Коментари Харесай

Пред ВСС Гешев отрече да е правил записи на свои подчинени

Висшият правосъден съвет одобри като възможно и цялостно първото предложение на шестима от прокурорската гилдия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Пред Съвета Иван Гешев съобщи, че няма по какъв начин да е направил нарушаване тъй като на 1 май, когато гърмеж избухна пред автомобил, в който обвинител номер едно се е возил, функционалностите му са изпълнявани от неговия заместител и началник на Националното разследване Борислав Сарафов.



Днес Висш съдебен съвет отхвърли да изслуша Сарафов и другите заместници на Гешев по сигнала, че основният прокурор е записал собствен диалог с члена на Съвета Йордан Стоев. Гешев обаче отговори на всички въпроси по проблема и съобщи, че не е правил записи на свои диалози нито със Стоев, нито с други магистрати, нито с политици.



Тезата на Гешев пред Висшия правосъден съвет беше, че първото искане на шестима от прокурорската гилдия за прекратяването на мандата му е направено под политически напън. И описа, че незабавно откакто предлагането било импортирано с него е разговаряно да си подаде оставката.

" Беше изработен опит да бъда застрашен с един запис, с цел да бъде доказано че ще си подам оставката, на записа съм аз, само че той не e юридически от мен ", сподели той.

Гешев предложи в закрито съвещание да изнесе повече данни за политическия напън и зависимости, служебният правосъден министър обаче отвърна, че всичко би трябвало да е обществено.

" Мисля, че е извънредно време да разкрием истината изобщо за всичко протичащо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да вземат решение тези разногласия. Една от тези институции е Висш съдебен съвет, през днешния ден започваме. Тук би трябвало да се вземат решение въпросите - не с конференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки ", сподели Крум Зарков.

Според Гешев има данни за зависимости, които са спънка подписалите предлагането за отстраняването му да вземат участие даже в разискването на неговата допустимост.

" Искане за отказ на шестте членове, които са внесли настояването и в детайли ще стимулирам своите учредения. Г-н Стоев съобщи, че това е направено по предписание на ГЕРБ ", сподели Гешев.



" Искам да заявя изрично, че няма да направя подобен, защото смятам, че той не влиза към актуалната процедура. Освен това господин Гешев се базира на една копродукция, втора част, която той осъществя ", сподели Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет, прокурорска гилдия.



Отказ да си създадат отказ обявиха и Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов и Светлана Бошнакова. Беше отхвърлено настояването на основния прокурор вносителите да посочат кои тъкмо пълномощия той е нарушил. Предложението беше признато като възможно. По време на съвещанието на Иван Гешев му връчиха и второто искане за предварително освобождение от служба.

" Следващият четвъртък ще имате ли съвещание всъщност на първото предложение, което през днешния ден определихте като възможно и цялостно?

-Следващият четвъртък по принцип ние не се произнесохме тъкмо коя дата да определим предвид на новото предложение ", сподели Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет.



Висшият правосъден съвет отхвърли да изслуша Борислав Сарафов и другите заместник-главни прокурори по сигнала на шефа на Националното разследване, че Иван Гешев е записал собствен диалог с Йордан Стоев от прокурорската гилдия. На въпросите на кадровиците отговори единствено основния прокурор. Той съобщи, че не е записвал свои диалози. Потвърди обаче, че публикуваният запис е достоверен и допусна, че или е подслушван, или участник в диалога го е направил. Обясни, че флашка със записа е предадена на служителка в администрацията му от името на Данчо.



" Как разбрахте от кого е изработен този запис? И дали сте имал поради, че това е господин Стоев ", попита Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет, съдийска гилдия.

" Предвид това, което ми е сподели сътрудника, какво е споделил, дребното име на индивида, който праща това нещо, аз мога да допускам, без да упреквам по никакъв метод господин Стоев ", сподели Иван Гешев.

" По този мотив единствено ще ви кажа нещо, което е доста смешно и вие сами може да го усетите - аз ще предам на една женица пред правосъдната палата една флашка, която да се занесе на основния прокурор, който да я употребява, с цел да ме уличи мене. Това е... ", сподели Йордан Стоев.

" В днешната полемика вие успяхте ли да се ориентирате и по какъв начин, кой - кого е записвал?
- Не можах да се ориентирам, почтено казано. Не знам кой и това, което се чу през днешния ден не можа да се разбере кой е направил записа ", сподели Боян Магдалинчев.

Изслушването завърши без решение на Висшия правосъден съвет.

Снимки: БГНЕС, БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР