Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и

...
Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и
Коментари Харесай

Екоминистерството позволи пашата в Националните паркове

Висшият експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите позволи пашата на селскостопански животни в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан.

Това се случи макар големия напън, оказан от зелени неправителствени организации, и най-много българския клон на швейцарската организация WWF, чийто шеф за България е Веселина Кавръкова, жена на еколога Тома Белев.  

Съвместните дейности на Министерство на земеделието и Министерство на екологията, както и положителната работа на екипа, правил Екологичната оценка на Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони, способстваха за позитивното решение на екологичния съвет.

Опит да саботират пасторализма (субсидираната паша)  са създали и от Природонаучния музей към Българска академия на науките, на който е било предоставено да създаде отчета за оценка степента на влияние върху биоразнообразието.

Преди две години природонаучният музей стана прочут с обстоятелството, че в последните дни на мандата на Сандов и Белев като министър и зам. министър на екологията, получиха от Министерство на околната среда и водите, без търг или конкурс,  4.7 млн. лева В следствие по казусът започнаха инспекции от прокуратурата и инспектората към Министерски съвет, които към момента не престават.  

Поради тази причина не е неочакван и обстоятелството, че Природонаучният музей, чиято администрация е от доближения кръг на Тома Белев, е дал мнение, искащо възбрана за пашата в националните паркове.

Все отново през последните месеци се следи позитивна наклонност, че държавните институции не се поддават на натиска на неправителствени организации с неразбираеми ползи, финансирани от чужбина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР