Висшия адвокатски съвет призоваха новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова

...
Висшия адвокатски съвет призоваха новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет призовава Атанасова и Белазелков да не полагат клетва

Висшия адвокатски съвет приканиха новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран за техния избор.

Това се показва в декларация по отношение на избора на конституционни съдии.

Ето и цялостния ѝ текст:

Висшият адвокатски съвет наблюдава процедурата по желание на конституционни съдии от 49-ото Народно заседание с внимание и паника.

Качествата и изискванията, на които следва да дават отговор членовете на Конституционния съд са директно обусловени от неговите функционалности.

Ето за какво Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират адвокати с минимум петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Високите нравствени и професионални качества следва да са получили оптимално и еднопосочно самопризнание.

Само преди месец във връзка разискването на промени в Конституцията на Република България националното посланичество заявява, че ще бъде изменен методът, по който се предлагат, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи.

Тази политическа декларация откри нормативен израз в новата наредба на член 91 „ б “ от Конституцията, според която при този избор Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява независимостта на органите.

Вместо това, Народното събрание единствено официално съблюдава процедурата, само че всъщност легитимира авансово взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии.

Прякото лъчение на чуването на претендентите не докара до действителна бистрота на избора.

Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на разискването на кандидатурите представителите на правната общественост - адвокатурата, висшите съдилища и университетските среди.

Демокрацията е учредена на правила, само че видимо формалното им съблюдаване я обезсмисля.

Висшият адвокатски съвет поддържа изразената позиция на адвокатските колегии и правната общественост от страната по отношение на извършения от 49-ото Народно заседание избор на конституционни съдии.

Висшият адвокатски съвет приканва новоизбраните за конституционни съдии да не поставят клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им.

Призоваваме Народното събрание да анулира решението си за избор заради явната му противоконституционност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР