Висшите служители на президента Доналд Тръмп за национална сигурност никога

...
Висшите служители на президента Доналд Тръмп за национална сигурност никога
Коментари Харесай

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Висшите чиновници на президента Доналд Тръмп за национална сигурност в никакъв случай не са възнамерявали да изтеглят всички американски войски от Афганистан, съгласно нови изказвания на в изявление за Defense one.

Милър сподели, че общественото заричане на президента да приключи изтеглянето на американските сили до 1 май , както е на администрацията на Тръмп: да убеди афганистанския президент Ашраф Гани да се откаже или да одобри шерване на властта с талибаните и да резервира някои американски войски в Афганистан за задачи за битка с тероризма.

Милър изяснява, че до момента в който е бил най-висшият чиновник по битката с тероризма в Съвета за национална сигурност през 2019 година, той е поръчал военна игра, която е определила, че Съединени американски щати могат да продължат да организират антитероризъм в Афганистан единствено с 800 американски военни . И до края на 2020 година, когато той бе краткотрайно изпълняващ длъжността министър на защитата, твърди Милър, доста чиновници от администрацията на Тръмп чакаха, че Съединени американски щати ще могат да посредничат в ново споделено държавно управление в Афганистан , формирано най-вече от талибански чиновници. След това новото държавно управление ще разреши на американските сили да останат в страната, с цел да поддържат афганистанската войска и да се борят с терористични детайли.

Този проект по този начин и не се случил, частично тъй като Тръмп изгубил изборите за президент . Милър оспорва последните изказвания, че Тръмп е отговорен за хаоса тази седмица в Кабул. Милър твърди, че макар честите обществени обещания на Тръмп да приключи войната в Афганистан и да прибере всички американски войски, доста висши чиновници на националната сигурност в неговата администрация имат вяра, че цялостното евакуиране не е неизбежно.

Призракът на обществените мнения на Тръмп се е задържал в новата администрация. В понеделник президентът Джо Байдън съобщи, че договорката на Тръмп през февруари 2020 година с талибаните и последващото евакуиране на войските, дружно с възходящото предпочитание на американската общност да приключи войната , остави на новия президент единствено два избора: изпращане на хиляди американски бойци назад в Афганистан или изцяло и бързо да се отдръпват .
 Байдън: Войната в Афганистан към този момент не е наша, страната да се пребори с талибаните Обновена
Байдън: Войната в Афганистан към този момент не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за евакуиране, макар гневните рецензии

През декември Милър бе в Афганистан , с цел да разиска публично с афганистанските водачи края на наличието на американските войски . Отговорът на тогавашния президент Ашраф Гани изненадал Милър . " Очаквах неприязън ", спомня си той в диалог с Defense One. " Вместо това той бе оправдателен. Той приказва за жертвите на американците. Той благодари на фамилиите на Златната звезда. Гани сподели: " Вие направихте толкоз доста ".

Но тонът на полемиките се трансформира, когато Милър се среща с вицепрезидента на Гани , Амрула Салех, който също е изпълнявал основни разследващи функции през годините. " Той влезе и просто приказва за опасността ", сподели Милър. " По създание известието беше: " Това ще бъде неприятно. И в случай че това се случи, Ал Кайда ще се върне ".

Делегацията на Съединени американски щати и техните афганистански сътрудници не разискаха тактика и не навлязоха в детайлности за това, което следва по време на срещите, сподели Милър. Участниците към този момент като че ли знаеха мрачните обстоятелства. " Не би било подходящо да кажем " Ще се разпадне ли вашата войска? " Но, несъмнено, всички мислехме по този начин ".

Докато Милър признава, че Съединени американски щати не могат да поддържат афганистанското държавно управление вечно , той сподели, че бързата атака на талибаните в цялата страна и произлизащият от това гибелен безпорядък в Кабул биха могли да бъдат избегнати , в случай че Байдън се е вслушал във военните и специалисти по национална сигурност.

Милър в действителност има вяра във опциите на силите за специфични интервенции . Той каца в Афганистан през декември 2001 година при започване на лова за Осама бин Ладен. По-късно той служи като пълководец на Зелени барети и като шеф на Националните центрове за битка с тероризма. Назначен за изпълняващ длъжността министър на защитата единствено няколко дни откакто Тръмп загуби кандидатурата си за преизбиране, Милър скоро пътува до базата на Зелените барети във Форт Браг, Северна Каролина, за гала за издигане на престижа на помощник-секретаря за специфични интервенции.

Седмици по-късно Милър отлетя за Афганистан, където се срещна с Гани и посети с американски войски командването за специфични интервенции на афганистанската войска в лагер Морхед в провинция Вардак. " Винаги съм чувствал, че това е голяма стратегическа неточност посредством разширение на войната . Мислех, че войната е за специфични интервенции, дребен отпечатък ", сподели тогава той.

" Направихме доста военни игри по този въпрос и знаехме каква е структурата на минималните сили ", сподели той тази седмица. " Броят беше 800. Ако всичко е наред, каква е минималната конструкция на силите, нужна за поддържане на контратерористични удари и разузнаване ? Можем да го създадем с 800, 850 ".

Defense One съумя да удостовери описа на Милър за изследването с 800 души без значение от различен някогашен чиновник на NSC. Милър сподели, че схваща договорката за отдръпване на Тръмп като тактичност за договаряния .

" Цялата тактика за бъдещето на политиката беше " Гани ще би трябвало да се оправи с талибаните . " И това нямаше да бъде делене на 50-50 сред афганистанското държавно управление и талибаните. Ние знаехме това . Това щеше да бъде 75-25 (за талибаните) , а по-късно щеше да се трансформира във краткотрайно държавно управление ", сподели той.

Милър сподели, че това е неговото виждане след съвещание на комисията на депутатите на Съвета за национална сигурност по договарянията с талибаните , ръководено от Залмай Халилзад, водещият договарящ в Съединени американски щати, към февруари 2020 година Висшите чиновници на администрацията на Тръмп оповестиха първите параметри на договорката си с талибаните на конференцията за сигурност в Мюнхен този месец в Германия, на която участваха Халилзад, Гани, държавният секретар Майк Помпео и предшественикът на Милър като министър на защитата, Майк Еспер.

Помпео предложи свои лични мемоари в поява в понеделник за Fox Business. " Бихме желали талибаните фактически да изпълнят изискванията, които сме сложили в съглашението - в това число да се ангажира със свястно с поразумение за шерване на властта - нещо, за което се борехме да ги накараме да създадат, само че изяснихме, че това ще бъде условие, преди да осъществим нашето условие за цялостно евакуиране ", сподели Помпео.

Но Милър сподели, че в никакъв случай не е имало концепция за цялостно отдръпване ; " играта " беше да се убеди администрацията на Гани да одобри краткотрайно, съдружно държавно управление или да напусне, както изискват талибаните. Тогава ново държавно управление ще бъде утвърдено от " лоя джирга ", обичайно пущунско правно заседание на племенни водачи, което евентуално би трансферирало основни министерски постове и други пълномощия на талибаните.

" Това не беше безусловна капитулация : Не просто щяхме да се отправим към вратата. Щяхме да задържим Гани мощно и да го накараме да подписа договорка с талибаните. Щеше да е грозно . Нямаше да е ужасно. Но нямаше проект просто да си тръгнем . "

Надеждата беше, че процесът би разрешил на Съединените щати, посредством Гани или неговия заместител, да договарят за ново съглашение за статут на силите , за да разширят наличието на американските войски в Афганистан под прикритието на продължаваща подготовка за битка с тероризма .

" Щеше да има ново държавно управление. Талибаните нямаше да съществуват като самостоятелна единица. Тази договорка към този момент не е годна . Цялата концепция беше, че те ще се съгласят ", сподели Милър. " Бихме го нарекли " помощ за сигурност ", с цел да могат да запазят лицето си , само че щяхме да запазим антитерористичен удар и разузнаване. "
 Лидерът на талибаните взема висшата власт, Афганистан няма да бъде народна власт
Лидерът на талибаните взема висшата власт, Афганистан няма да бъде народна власт

За правата на дамите ще се произнесат духовниците…

" Бяхме в невъзможност ", сподели той. " Ако талибаните започнаха да се събират и излизат от бунтовническото си положение ... щяхме да сложим американски съветници при афганистанските сили . "

Ако талибаните нападнеха афганистанските и американските сили, Съединени американски щати щяха да отговорят с въздушни удари , сподели той.

Междувременно, твърди Милър, процесът на краткотрайното държавно управление би спечелил на Съединени американски щати време за осъществяване на проведена евакуация в ослепителен тази седмица. Милър счита, че при процесът на определяне, новото държавно управление също щяло да задържи талибаните в договарянията, вместо да форсира завладяването на Кабул.

През март ръководителят на Съвместния началник военачалник Марк Мили оповестява на Байдън, че оставянето на по-малко от 2500 бойци може да разреши бързи облаги на талибаните и да възвърне екстремистки групи като Ал Кайда или ДАЕШ за обмисляне на офанзиви против западни цели. Офисът на Мили тази седмица предизвести някои законодатели, че преразглежда равнището на опасност, което вижда от терористите в Близкия изток.

В сряда Мили сподели, че времето за преразглеждане на минали решения за б роя на американските войски в Афганистан ще пристигна по-късно , само че твърди, че Пентагонът възнамерява няколко вероятни сюжета . " Един от тези непредвидени обстановки е това, което изпълняваме сега ", сподели той на конференция.

Експертите от дълго време спорят какъв брой малко американски войски са нужни в Афганистан, с цел да възпират и реагират на терористични закани и да продължат образованието и поддръжката на афганистанските сили.

Майк Нагата , пенсионирана генерал-лейтенант, който ръководеше стратегическото оперативно обмисляне в Националния център за битка с тероризма , сподели, че не е сюрпризиран да чуе бройка от 800 бойци, само че е незадоволително .

" Въз основа на моя опит в битката с тероризма, няколко хиляди американски чиновници са нужни в Афганистан , с цел да организират разследващи и оперативни действия, нужни за рационална убеденост, че можем да осуетим основаването на ново " несъмнено леговище " на терористи , способно за транснационални терористични офанзиви. Това обаче няма връзка с това, което би било належащо, с цел да се поддържа способността на афганистанското държавно управление да отбрани личното си население и територия от талибаните ", сподели Нагата, който също командваше Централното командване на Съединени американски щати за специфични интервенции .

Дори и с няколко хиляди бойци , сподели Нагата, напъните за битка с тероризма ще продължат да носят забележителен риск заради " големите размери на Афганистан, грубостта на терена му и сложността на популацията му ".

Втори някогашен върховен чиновник от администрацията на Тръмп призна, че са били подхванати старания, водени най-вече от Халилзад, да се в профил Гани, с цел да се успокоят талибаните . " Това беше това, за което Халилзад настояваше и това желаеха талибаните. Те желаеха да се отърват от законното държавно управление ", сподели служителят.

Длъжностното лице призна, че Съединени американски щати имат малко благоприятни условия да държат талибаните отвън Кабул . " Пространството за взимане на решение беше: запазете малко наличие на Съединени американски щати за битка с тероризма, дружно със 7 000 до 8 000 войски на НАТО, задръжте крепостта и защитете нашите антитерористични ползи, или отидете на нула наличие и отстъпете страната на талибаните . "

Длъжностното лице обаче не се съгласи, че казаното от Милър е работещо . " Талибаните в никакъв случай нямаше да се съгласят да оставят никакви американски сили да останат в страната и в случай че някой американски чиновник счита, че това е допустимо, мисля, че са станали жертва на пожелателно мислене . "

Но, сподели някогашният върховен чиновник на администрацията на Тръмп, методът, по който афганистанското държавно управление се срина, към момента можеше да бъде избегнат с по-постепенно евакуиране .

" Вероятно има междинен вид за последователно евакуиране на американските сили и опазване на изпълнителите на специфични интервенции или най-малко някои от контрагентите в страната. Мисля, че това, което в действителност подкопа афганистанците, беше толкоз неочакваното евакуиране на всички 16 000 контрагенти , както и на всички американски сили . Това промени земята под краката им фрапантно и за една нощ . И има психически детайл, в случай че осъзнаете, че сътрудникът ви през последните 20 години преди малко ви е изоставил . "
 TIME: Настоящи и бъдещи съдружници, още ли вярвате на Съединени американски щати?
TIME: Настоящи и бъдещи съдружници, още ли вярвате на Съединени американски щати?

" Изкуството " на Байдън в Афганистан не е " Изкуството на войната " на Сун Дзъ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР