Висшите лидери на Китайската комунистическата партия са приключили ключовата си

...
Висшите лидери на Китайската комунистическата партия са приключили ключовата си
Коментари Харесай

ККП с историческа резолюция, Си Цзинпин утвърждава позициите си

Висшите водачи на Китайската комунистическата партия са завършили основната си среща в Пекин с приемането на значима резолюция за предишното на партията, която се чака да затвърди наследството на президента Си Цзинпин в китайските учебници по история, оповестява Агенция Франс Прес, като цитира локалните медии.

От понеделник в китайската столица Си, неоспорим водач на най-многолюдната страна в света, управлява основен пленум на висшите представители на ръководещата партия, напомня БГНЕС.

Около 400 членове на могъщия Централен комитет одобриха резолюция " Основни достижения и исторически опит в битката за стогодишнината на партията " - третата сходна резолюция в нейната 100-годишна история.

В документа се приканва за отстояване на " верния мироглед за историята на партията ", заяви организация Синхуа, като добави, че партията е " написала най-величествения епос в историята на китайската нация за хиляди години ":

" Централният комитет на партията прикани цялата партия, цялата войска и хората от всички етнически групи да се обединят по-тясно към Централния комитет на партията с другаря Си Цзинпин като ядро, с цел да осъществят напълно новата епоха на социализма с китайски характерности, провъзгласена от Си Цзинпин ", е посочено в резолюцията.

Тазгодишният пленум проправя пътя към 20-ия партиен конгрес през есента на идната година, на който се чака Си да получи трети мандат, с което да си обезпечи позицията на най-могъщия китайски водач след Мао Цзедун.

 На честването на 110-ата годишнина от Синхайската революцията в Голямата зала на народа в Пекин, 9 октомври 2021 година През 1911 година последната императорска династия Цин е свалена и Китай се трансформира в република, която постави завършек на две хиляди години имперско ръководство. Революцията е наречена Синхайска, защото е през 1911 година – годината на Синхай (металната свиня/глиган) в китайския календар./Снимка: ЕРА/БГНЕС

Анализатори показват, че резолюцията ще помогне на Си да затвърди властта си, като показа визията си за Китай преди конгреса следващата година.

Мандатът на Си, който е белязан от огромна битка с корупцията, репресивни политики на локално равнище и все по-настъпателен метод във външните връзки се свързва и с вкарва лична си политическа доктрина, наречена " Мисълта на Си Цзинпин ", измежду учениците.

Тази седмица Синхуа дефинира Си като " безспорно главната фигура в определянето на хода на историята ".

Подобно на всички срещи на висшето управление на Китай, четиридневната пленарна сесия се организира при закрити врата.

Събитието се организира паралелно със засилена интернационална дипломатическа активност.

Пекин и Вашингтон оповестиха неочакван пакт за климата на срещата на върха COP26 в сряда - в контраст на неотдавнашните им пререкания - и се чака Си и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да проведат видеоконференция в близко бъдеще.

Въпреки това в четвъртък Си предизвести и за връщане към раздялите от епохата на " Студената война " в Азиатско-тихоокеанския район по време на речта си в коридорите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие при продължаващото напрежение към Тайван.

" Опитите да се очертаят идеологически линии или да се образуват дребни кръгове на геополитическа основа сигурно ще се провалят ", съобщи той на виртуална бизнес конференция в фино завоалирани мнения, визиращи Съединените щати, въпреки и да не ги загатна буквално.

Тази седмица Пекин също по този начин реагира остро на визитата на американски законодатели в самоуправляващия се Тайван, който Китай преглежда като своя територия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР