Висши здравни служители в ЕС призовават за по-голяма прозрачност за

...
Висши здравни служители в ЕС призовават за по-голяма прозрачност за
Коментари Харесай

Продължават критиките срещу сделката за COVID-ваксините на ЕК

Висши здравни чиновници в Европейски Съюз приканват за по-голяма бистрота за най-големия контракт на блока за ваксини против Коронавирус, в преговорите за който ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изигра персонална роля, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

" Какво беше дадено? Наистина бихме желали да знаем ", сподели Пиер Картювелс, заместник-постоянен представител за Белгия, по отношение на контракта за милиарди евро с BioNTech/Pfizer по време на среща на здравни чиновници на Европейски Съюз в Брюксел в петък.

Въпросът беше издигнат и от ирландския министър на опазването на здравето Стивън Донъли, който сподели, че липсата на бистрота към договарянията по контракта може да обезпечи " гориво за погрешно показване ", даже в случай че резултатът е " явно рационален и оневинен ".

Въпросната договорка за към 1,8 милиарда дози от имунизацията на BioNTech/Pfizer вече е подложена на натоварен надзор. По-рано тази година отчет на Европейската счете палата отбеляза отказа на Комисията да оповести детайлности за ролята на Фон дер Лайен в договарянията за нейното подписване. През април 2021 година New York Times заяви, че шефът на Комисията е разменил текстови известия с Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на Pfizer, в навечерието на договорката.

Покупките на ваксини против Коронавирус от Европейски Съюз също се проверяват от Европейската прокуратура, макар че тя към момента не е прецизирала кои чиновници се проверяват или кои от договорите за ваксини на Европейски Съюз са предмет на следствие.

Настоящият остатък от ваксини " разкри слабостта на споразуменията, контрактувани от Комисията ", сподели полският министър на опазването на здравето Адам Ниедзилски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР