Висш юридически съветник на Европейския съюз заяви, че Чехия, Унгария

...
Висш юридически съветник на Европейския съюз заяви, че Чехия, Унгария
Коментари Харесай

Три страни в ЕС са застрашени от съдебни действия заради отказа от квоти за мигранти

Висш юридически консултант на Европейския съюз съобщи, че Чехия, Унгария и Полша нарушават европейското законодателство, като отхвърлят да се съобразят с признатата от блока скица за квоти за систематизиране на мигрантите, съобщи " Асошиейтед прес ".

В юридическо мнение, показано през вчерашния ден, Елинор Шарпстън, общоприет юрист на Съда на Европейски Съюз, споделя, че най-висшият съд в съюза би трябвало да постанови, че трите страни не извършват отговорностите си съгласно европейското право.

През 2015 година страните от Европейски Съюз се договориха да преразпределят 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция, защото двете страни изпитваха усложнения след идването на стотици хиляди мигранти. Унгария, Полша и Чехия одобриха единствено дребна част от всички 160 хиляди мигранти, които се очакваше да одобряват в границите на съглашението. През септември 2017 година Европейската комисия се отхвърли от схемата, откакто към 30 хиляди мигранти бяха разпределени.

Чехия, Унгария и Полша обаче не одобриха съвсем никакви мигранти за двете години, до момента в който действаше схемата. Европейската комисия изиска пояснения, само че не получи задоволителен отговор.

Становището на Шарпстън не е юридически обвързващо, само че сходни рекомендации нормално биват последвани от решение на Съда на Европейски Съюз, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция. Очаква се съдът да се произнесе по случая идната година. Той може да наложи санкции на страните членки, които нарушават законодателството на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР