Висш руски дипломат каза, че Москва и Вашингтон все още

...
Висш руски дипломат каза, че Москва и Вашингтон все още
Коментари Харесай

Русия обвинява САЩ за изтичане на информация за евентуална размяна на затворници

Висш съветски посланик сподели, че Москва и Вашингтон към момента са ангажирани в чувствителни договаряния за замяна на пандизчии, само че упрекна американската страна в приключване на детайлности в медиите, предава " Ройтерс ".

Съединените щати обявиха на 5 декември, че Русия е отхвърлила " ново и значимо " предложение за освобождението на Пол Уилън , някогашен американски морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда в Русия за шпионаж, и американския кореспондент Евън Гершкович, очакващ правосъден развой през Москва по обвинявания в шпионаж. И двамата мъже отхвърлят ​​да са шпиони и Съединени американски щати ги дефинираха като от Русия.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели пред организация Интерфакс в изявление, оповестено в петък: " Въпросът за обмена на жители, намиращи се в затвори в Русия и Съединените щати, е извънредно внимателен. Решенията в тази област постоянно са възпрепятствани от дейното разискване в обществото. "

Той сподели, че контакти за вероятен продан са провеждани от разследващите служби на двете страни.

" Интересно е, че участниците в тези контакти от американска страна упорстват за тяхната цялостна конфиденциалност. Ние също се придържаме към тази линия, само че тогава се получават известни обрати, когато Белият дом постоянно провежда " приключване на информация " и стартира да разисква чувствителни въпроси в обществото пространство. "

Руският президент Владимир Путин съобщи предходната седмица, че Москва се надява да реализира съглашение, само че че Вашингтон би трябвало да се вслуша в изискванията на Русия, които той не посочи.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели в сряда, че Вашингтон доста интензивно се стреми към освобождението на Уилън и Гершкович и " няма да остави камък необърнат ", с цел да откри метод да ги върне вкъщи.

Двете страни са се споразумели за замяна на пандизчии на високо равнище в предишното - последно през декември 2022 година, когато американска баскетболна звезда, наказана за закононарушение с опиати в Русия - за съветския трафикант на оръжие Виктор Бут.

Wall Street Journal изрично отхвърли репортерът му Гершкович да е разузнавач. Той беше и упрекнат в опит за приемане на военни секрети.

Уилън, задържан през 2018 година, беше представен от " Би Би Си "  тази седмица, като сподели, че се усеща " зарязан " от САЩ и животът му " изтича "  зад съветски решетки.

Белият дом съобщи в четвъртък, че е " доста угрижен " за известията, че Уилън се е чувствал под физическа опасност в пандиза.
 Русия отново удължи ареста на американския кореспондент Еван Гершкович
Русия отново удължи ареста на американския кореспондент Еван Гершкович

Той ще остане зад решетките до 30 януари 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР