Висш гръцки съд постанови, че мигрантите, които пристигат на гръцките

...
Висш гръцки съд постанови, че мигрантите, които пристигат на гръцките
Коментари Харесай

Търсещите убежище вече ще могат да напускат гръцките острови, реши съд

Висш гръцки съд постанови, че мигрантите, които идват на гръцките острови, не би трябвало да бъдат арестувани там, до момента в който молбите им за леговище бъдат оценени, съобщи " Ройтерс ".

Перспективата за нови идващи, нормално бягащи от принуждение в Близкия Изток през Турция, които ще могат бързо да доближат до континентална Европа от островите, може да подкопае напъните на Европейския съюз да задържи тези хора в Турция. Според чиновник от Европейски Съюз решението буди " огромна паника ".

През март 2016 година на търсещите леговище бе неразрешено да пътуват отвън пет гръцки острова. Тогава Европейски Съюз контракти договорка с Анкара за прекъсване на мигрантите в подмяна на пари за възстановяване на изискванията за сирийците, които остават в Турция.

Ограничението за овакантяване на островите, наложено от гръцката работа за търсещи леговище, докара до препълване на лагерите и провокира яростни митинги поради забавяния в решенията за даване на леговище. По данни на държавното управление над 15 000 търсещи леговище живеят в лагерите на островите, което надвишава повече от два пъти потенциала им.

Държавният съвет, най-висшият административен съд на Гърция, анулира това решение. Според него няма " съществени и първостепенни аргументи за публичния интерес и миграционната политика, които да оправдаят налагането на ограничавания на придвижването ", сподели чиновник на съда. Решението ще се ползва единствено за новопристигналите, само че не и за търсещите леговище, които към този момент са на островите.

Европейската комисия съобщи, че знае за решението, само че не е осведомена с детайлностите. Гръцкото министерство за миграцията разяснява, че ще прегледа решението на съда и че има наредба " уреждаща въпроса " в законопроект, който е импортиран в Народното събрание.

Съдиите означават, че островите би трябвало да се оправят със забележителен брой хора, които търсят интернационална протекция, борейки се в това време с продължаващата гръцка финансова рецесия. Освен това има опасности от обществено напрежение, което може да навреди на локалната стопанска система, тъй като островите са също туристически дестинации.

Гръцкият Съвет за бежанците, който отнесе въпроса до съда, съобщи, че решението е " значима победа за тези, които пазят правата на бежанците ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР