Високосните години: Необикновени факти, които ще ви изненадат. Основната разлика

...
Високосните години: Необикновени факти, които ще ви изненадат. Основната разлика
Коментари Харесай

Високосните години: Необикновени факти, които ще ви изненадат


Високосните години: Необикновени обстоятелства, които ще ви изненадат. Основната разлика сред високосната година и останалите е броят на дните в календара.

Н астоящата 2024 година, избрана в китайския календар като година на Зеления дървен змей, е високосна. От антични времена се е считало, че тези интервали носят злощастие и страдалчество. Нека се опитаме да
разберем дали това в действителност е по този начин.
Основната разлика сред високосната година и останалите е броят на дните в календара. Те са 366, което е с един ден повече от естествените. Откъде идва това? Тропическата година не продължава тъкмо 365 дни, а 365 плюс още 5 часа и 48 минути. В продължение на четири години спомагателните дни се натрупват. Терминът „ високосна година “ стартира да се употребява за първи път в Римската империя и е въведен от Юлий Цезар.
Така се случва, че от антични времена
разнообразни бедствия, произшествия, заболявания и епидемии са приписвани на високосната година. Учените обаче считат, че повода за човешките страхове е в самите тях, в човешката логика на психиката. В последна сметка в природата няма такова нещо като „ високосна година “, а хората са го измислили.
Всички известни вярвания,
свързани с тези години, нямат научна основа. Отдавна е потвърдено, че не се разграничават от елементарните години във връзка с броя на естествените бедствия или породените от индивида.

Когато Юрий Цезар вкарва високосната година, той взема решение, че на всеки две години ще се прибавя спомагателен ден към календара. Математиката обаче се оказа не напълно точна, защото някои празници непрекъснато сменят сезоните си. Всичко това предизвиква избрани неудобства. Затова един ден астрономът Сосиген афишира, че всяка
четвърта година би трябвало да е високосна.
Да, високосните години имат своите печални събития. Например на 2 февруари 1556 година в Китай се случва мощно земетресение, което убива 830 хиляди души. На 28 юли 1976 година земетресение в Източен Китай взима 750 хиляди жертви. Около 100 хиляди души стават жертви на мощното земетресение в Ашхабад през 1948 година, а през 1988 година 23 хиляди души умират от това естествено злополучие в Армения. През 1912 година Титаник потъва. Високосните години включват също злополуката на френския аероплан Конкорд, потъването на съветската подводница Курск и доста други. Други естествени бедствия и човешки неверни дейности обаче не попадат
под магията на високосните години.
Масивна вулканична детонация в Индонезия през 1815 година убива 92 000 души. Катастрофалното наводняване, случило се през 1887 година в Китай на Жълтата река, лишава живота на 900 хиляди души. Най-лошият циклон в историята през 1970 година в Бангладеш лишава живота на 500 хиляди души.

Могат да се дадат още доста образци. Годините 1905, 1914, 1917, 1941, в които се случват най-ужасните и кървави катаклизми в историята на предишния век, не са високосни. Аварията в Чернобил (1986 г.), потъването на ферибота „ Естония “ (1994 г.), терористичният гърмеж на кулите близнаци (2001 г.) и други също не попадат във високосни години. Може би
въобще не става въпрос за магията на числата?
Единствените, които в действителност „ страдат ”, са родените на 29 февруари, тъй като би трябвало да честват рождения си ден един път на четири години. Шансът да се родите на тази дата е дребен, само че има и такива хора, за които ориста е подготвила тази неприятна изненада.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР