Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в

...
Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в
Коментари Харесай

Лято през ноември: Какво би станало без високосен ден

Високосна година и 29 февруари - това е тръпка в календара и предизвикателство за математическите фанатици измежду нас. И по този начин, по какъв начин е почнало всичко това и за какво?, писа Асошиейтед прес.

Да разгледаме някои от числата, историята и легендите, които стоят зад явлението, което се случва (не винаги) на всеки четири години и прибавя 29-и ден към февруари.

Математиката е комплицирана в очите на лаика и се свежда до елементи от деня и минутата. От време на време даже се случва да има високосна секунда, само че когато това се случи, не се подвига звук.

Today, February 29th, marks Leap Day — an extra day of February that only comes every four years.
— Pop Base (@PopBase)
Според Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на НАСА към Калифорнийския софтуерен институт високосната година съществува значително, с цел да се синхронизират месеците с годишните събития, в това число равноденствията и слънцестоенията.

Това е промяна, която противодейства на обстоятелството, че орбитата на Земята не е тъкмо 365 дни в годината. Обиколката към Слънцето лишава към шест часа повече, споделя НАСА.

Противно на всеобщото мнение обаче, не на всеки четири години би трябвало да има високосна година. Според Националния музей на авиацията и космонавтиката прибавянето на високосен ден на всеки четири години би направило календара по-дълъг с повече от 44 минути. 

По-късно, в календар, който занапред следва да се появи (ще стигнем до него), е постановено годините, които се разделят на 100, да не следват правилото за високосни дни на всеки четири години, в случай че не се разделят и на 400, отбелязва JPL. 

През последните 500 години през 1700, 1800 и 1900 година не е имало високосен ден, само че през 2000 година е имало подобен. През идващите 500 години, в случай че се съблюдава тази процедура, няма да има високосен ден през 2100, 2200, 2300 и 2500 година

TAKE A LEAP TODAY!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР