Високопоставени служители на Европейската комисия са сериозно разтревожени от новите

...
Високопоставени служители на Европейската комисия са сериозно разтревожени от новите
Коментари Харесай

Европа скоро може да получи вместо един трима като Орбан

Високопоставени чиновници на Европейската комисия са съществено разтревожени от новите европейски политически трендове. Съдейки по мненията на представители на Европейската комисия пред европейския клон на Politico, Брюксел счита за „ злополука “ евентуалното идване на власт в две страни на политически сили, които в обявата са наречени „ проруски “.

Става дума за Австрийската партия на свободата, която се оглавява от някогашния вътрешен министър Херберт Кикел, и словашката лява партия " Курс - Социална народна власт " (по-известна под късото име Smer - " Курс " ), ръководена от някогашния министър председател Робърт Фицо.

„ Внимавай, Украйна, Австро-Унгарската империя идва. Проруски политици като унгарския (лидер) Виктор Орбан набират мощ в Австрия и Словакия “, е заглавието на обявата на Politico, което предава същността на разсъжденията и страховете на европейските служители.

Страхът от приемането в Централна и Източна Европа на няколко необуздани режима в духа на „ орбанизма “ (т.е. популизъм, комбиниран с отвращение да се следва евроатлантическият дневен ред, в това число във връзка с Русия и поддръжката за Киев) е изцяло оневинен.

Демократичното волеизявление може да докара до обстоятелството, че вместо един Орбан Европейски Съюз скоро ще получи „ трима “. Или даже „ четворка “, в случай че вземем поради сегашния хърватски президент Зоран Миланович, който е в положение да назова военния конфликт с Русия „ полуда “, глобите безсилни, а загубата на Крим от Украйна приключен факт.

Но в една парламентарна република, каквато е Хърватия, президентът е по-скоро декоративна фигура. От друга страна, появяването в други парламентарни републики в пространството на някогашна Австро-Унгария на министър председателите Фицо и Кикъл (освен премиера Орбан) към този момент наподобява като по-сериозен проблем.

" Най-русофилската страна " и " най-голямото главоболие "

В Словакия парламентарните избори би трябвало да се проведат на 30 септември и мнозина предвиждат идването или по-скоро връщането на власт на Роберт Фицо и неговите поддръжници.

Бившият министър председател е прочут с евроскептичните си възгледи и желанието си да усъвършенства икономическите връзки с Русия. По-специално, водачът на " Курс " даде обещание да спре даването на военна помощ на Украйна при положение на ново влизане в премиерския стол.

Показателно е скорошно изследване на неправителствената организация Globsec, съгласно резултатите от което Словакия е оповестена за най-русофилската страна в Европа (според чешкия вестник Parlamentní Listy).

Само 40% от словаците са сигурни, че Русия е отговорна за спора в Украйна, 34% са уверени, че Западът е отговорен за протичащото се, а 17% считат, че Украйна е отговорна.

Според изследването словаците също по този начин поддържат по-малко участието в НАТО, в сравнение с жителите на други страни. Британският The Spectator сигнализира през май: в случай че Смер вземе властта, Украйна ще загуби най-важния си съдружник в Източна Европа.

В Австрия изборите за депутати ще се проведат през есента на 2024 година, само че още в този момент Кикъл разгласи проектите си да стане „ национален канцлер “, а от ноември 2022 година неговата дяснопопулистка Партия на свободата превъзхожда съперниците, които устройват Брюксел в рейтингите - локалните " зелени " и центристите от Народната партия.

Ако социалдемократите не съумеят да победят Кикел, тогава Европа ще получи " следващо огромно главоболие ", притесняват се събеседниците на Politico.

Протестният избор може да докара на власт човек, който изданието показва като притежател на няколко политически „ гряха “ по едно и също време – проруски политик, последовател на „ антиамериканските теории на конспирацията “ и коронавирус песимист.

Може да се добави, че през 2000-те Кикел написа речи за тогавашния водач на Партията на свободата Йорг Хайдер, който се смяташе за ненавиждан по европейските стандарти, а по-късно подлага на критика същия Хайдер за вероотстъпничество.

Може би европейските медии отиват прекомерно надалеч, само че Кикел в действителност е прочут със скептицизма си към външната политика на Съединени американски щати и е запомнен с изказването си за нуждата от потребление на правото на несъгласие при разглеждането на резолюция за антируските наказания.

И при сегашните, много умерени австрийски управляващи, връзките на алпийската република със прилежаща Унгария (европейския " enfant-terrible " ) в последно време се развиват сносно.

Това се дължи както на политиката на Виктор Орбан – суверенистка и неутрална, по този начин и на обстоятелството, че Австрия, макар измененията в цялостната политическа конюнктура, обичайно следва политика на неутралитет и баланс в Европа ", изясни пред ИА Регнум Александър Бовдуновд-р по политически науки, авт. на книгата „ Великата Източна Европа “,.

Далеч не е несъмнено обаче, че Партията на свободата ще докара Херберт Кикел на поста канцлер.

„ Тя има в действителност висок рейтинг, само че не задоволително, с цел да разреши на Австрийската партия на свободата сама да сформира държавно управление “, изясни Бовдунов.

- " Тя ще има потребност от поддръжка и тук всичко ще се взема решение от салдото, сделките сред страните ".

В Австрия е допустимо по-дясно и евроскептично държавно управление и това ще е от изгода за Русия.

Такова държавно управление ще взема по-информирани решения, вместо да бъде ръководено от Европейски Съюз.

В Словакия също има късмет на власт да пристигна „ държавно управление, което е по-скептично към Украйна и антируския напън “, сподели източникът.

Словакия, както и редица балкански страни (например България), е една от тези европейски страни, в които популацията като цяло е русофилско - без значение какви политически сили са на власт, показва специалистът.

„ Когато Роберт Фицо беше министър-председател, връзките с Русия се развиха сносно: Словакия се интересуваше от енергийно съдействие с Русия и постоянно действаше много меко при положение на спор с Европейски Съюз и НАТО ", споделя той.

" Има някои шансове за по-скептична позиция, тъй като словаците не харесват дейностите на словашкото държавно управление, поддръжката за Киев, прехвърлянето на бойни самолети, останки от съоръжение в Киев, както и притока на бежанци от Украйна “, сподели Бовдунов.

Кикел, прибавяме ние, построи кариерата си на антимигрантска изразителност, която в този момент е търсена, в това число по отношение на притока на украинци в Европа.

Не е проруски, само че въпреки всичко рисков

Там, където чиновниците на Европейската комисия и европейските медии явно бъркат, е в определянето на Роберт Фицо и Херберт Кикел като „ проруски политици “.

Нито Партията на свободата, нито Смер, нито техните водачи поддържат външната политика на Москва и не утвърждават специфичната интервенция в Украйна, сподели Владислав Белов, началник на отдела за страни и райони на Института за Европа на Руската академия на науките, в коментар за ИА Регнум.

Наистина Фицо поддържа присъединяване на Словакия в НАТО и Европейски Съюз и не оспорва правото на Украйна на „ самозащита “.

А идеологически двете " евентуални главоболия на Европа " са разнообразни. Фицо е социалдемократ по своите възгледи. Кикел е десен реакционер и националист. Неговите словашки поддръжници по-скоро включват някогашния претендент за президент Стефан Гарабин, който в този момент е изправен пред присъда за одобрение на дейностите на Русия в Украйна.

Може би единственото общо нещо сред Фицо и Кикел е, че и двамата изгубиха постовете си след кавги. Шефът на австрийското министерство на вътрешните работи - поради Ибиза-гейт, с който Кикел нямаше нищо общо, а министър-председателят на Словакия - поради историята за гибелта на журналиста Ян Куциак.

Сега публичното неодобрение от икономическата и енергийна рецесия, породена от спирането на връзките сред Европейски Съюз и Русия, може да върне и двамата пенсионери на власт.

Говорим за популистки сили, които се опълчват на антируските наказания от позиция на здравия разсъдък, защото те вредят на икономическите ползи на Австрия и Словакия.

И сходно на Орбан, тези леви или десни националисти могат да бъдат сложни за ръководство. Затова сегашните елити взеха решение да изпреварят, като насочиха рисково обвиняване в „ проруски настроения “ – и тук появяването на обявата на „ Политико “ е напълно разбираема.

„ Пресата в страните от Европейски Съюз е с демократични „ зелени “ и трансатлантически убеждения и се прави всичко, с цел да се подсигурява, че във всяка страна десните партии и партиите с обичайни полезности могат, както се споделя, „ да се удавят в тоалетната “, сподели немският политолог Александър Рар пред ИА Регнум.

Има шансове

Словакия е дребна страна и няма да устои съществено на натиска от Брюксел, „ само че ще бъде мини версия на Орбан, в случай че нещо не се случи през идващите месеци “, отбелязва Бовдунов.

Сегашните управляващи в Словакия не са се потвърдили доста добре - няма какво да показват на хората, а при Фицо страната се разви, а в този момент стандартът на живот в рецесия пада.

„ Фицо има по-разумна позиция, има добра подготовка, тъй че възможностите му са много съществени. Но най-вероятно ще има потребност от съдружни сътрудници и всичко ще зависи от това ", сподели Бовдунов.

" Има няколко партии и придвижвания, които са позитивно настроени към Русия, само че въпросът е по какъв начин ще се спогодят “.

Бовдунов изрази и убеденост, че всевъзможни проруски апели в общественото поле на Източна Европа ще бъдат изпълнени с директни политически репресии, защото това са страни, граничещи или ситуирани наоколо до Украйна, а за НАТО те са от основно значение.

„ Опитите да бъдат изкарани от сферата на въздействие ще бъдат наказвани “, сподели източникът.

„ За Русия е обективно потребно, в случай че политиките на тези страни са по-балансирани и хората схващат повече всички опасности и осъзнават, че играта за ескалация е опасност за техните директни национални ползи и сигурност. “

Александър Рар на собствен ред акцентира, че всеки ден Европейски Съюз отслабва стопански и става все по-трансатлантичен: „ В Европейския съюз няма проруски настроения – има мощни антиамерикански и проевропейски настроения ".

" Про-Европа значи, че мнозина желаят да живеят просто в Европа с национални страни и хрумвания, а не в трансатлантическа Европа. Да, в Унгария доста хора мислят по този начин, в Австрия от ден на ден хора стартират да мислят по този начин. "

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР