Високопоставени служители на чуждестранни компании – без значение от гражданството

...
Високопоставени служители на чуждестранни компании – без значение от гражданството
Коментари Харесай

Китай не пуска служители на чуждестранни фирми да напускат страната

Високопоставени чиновници на задгранични компании – без значение от поданството си, се оказват със възбрана да напущат Китай. Това е един от инструментите на управляващите, посредством които се прави опит да се ограничи публикуването на самостоятелни данни за стопанската система на страната, написа Semafor.

Контекст: Китай сега е в комплицирана обстановка от икономическа позиция. Твърде дългото задържане на драконовските противоепидемични ограничения и цялостното съмнение на управляващите към частния бизнес съществено удариха по растежа, който дори след свалянето на рестриктивните мерки не е на предстоящите равнища.

В имотния бранш редица огромни компании са застрашени от банкрут, който може да срине целия пазар, а намалялото търсене в западните страни утежнява резултатите на другите производства. Демографската обстановка също се утежнява, като популацията понижава и застарява.

В страна, която по всякакъв начин желае да показва себе си като идеологическа и икономическа опция на западния модел, всичко това е повече от неприятна вест – изключително когато няма надзор над метода, по който светът научава за нея.

Какво се случи: Управляващият шеф на американската консултантска компания Kroll Майкъл Чан, е получил възбрана да напуща Китай. Той е жител на Хонконг и е дошъл в страната през юли. Сега той спомага на управляващите в границите на следствие, обвързвано със събития от преди няколко години, което не касае директно нито него, нито работодателя му, написа WSJ, като се базира на свои източници.

Детайли: Според други представители на бизнеса, които са имали конфликт с управляващите в Пекин, възбраните за овакантяване на страната са част от огромния проект на държавното управление за надзор над информацията за развиването на страната – посредством рестрикциите се прави опит да бъдат „ респектирани “ задграничните компании, които могат да съберат данни, представящи Китай в неприятна светлина.

За момента рестрикциите засягат точно подобен вид компании. През март управляващите влязоха в офисите на американската аналитична компания Mintz Group и задържаха петима чиновници. Една от тях – сингапурска гражданка, съумя да напусне Китай след седмици дипломатически старания на родината ѝ. Mintz Group отнесе санкция в размер на 1,5 млн. $ за „ нерегламентирана статистическа активност “.

Има и други сходни случаи.

Още нещо: Китай напълно публично и посредством 5 разнообразни закона не разрешава на жители от мюсюлманското уигурско малцинство да пътуват в чужбина, само че текстовете дават сериозна опция за корист от страна на управляващите, отбелязва Semafor. Затова и Държавният департамент на Съединени американски щати в края на юли прикани американските жители да обмислят добре дали желаят да пътуват в Китай поради „ случайното използване на локалното законодателство (…) забрани за овакантяване на страната и риск от непозволен арест “.

От друга страна: Официален Пекин отхвърля да лимитира свободата на напредване на хора от бизнеса. „ Китай приветства хората и фирмите от всички страни. Ние се ангажираме да пазиме тяхната сигурност и законните им права и ползи в Китай в сходство със закона, в това число свободата им на влизане и излизане “, съобщи представителят на Китайското Министерство на външните работи Мао Нин.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР