Високопоставен украински служител обвини френската компания за отбранителна електроника Thales

...
Високопоставен украински служител обвини френската компания за отбранителна електроника Thales
Коментари Харесай

Украински служител обвини френска компания, че продава оръжия на Русия, тя отрича

Високопоставен украински чиновник упрекна френската компания за отбранителна електроника Thales в нарушение на европейските наказания и продажба на военно съоръжение на Русия. Украйна счита, че то е било употребявано за ликвидиране на цивилни, бягащи от военните дейности към Киев. Твърденията бяха изрично отречени от Thales.

„ Едно семейство се опитваше да избяга, само че беше убито от съветски убийци “, написа в Туитър съветникът на президента Михайло Подоляк. „ Убит, както в този момент е потвърдено, с продадени френски оръжия в заобикаляне на глобите през 2015 година

Thales, чийто максимален акционер е френската страна, отхвърли да е нарушила глобите, наложени, откакто Русия анексира украинския Крим през 2014 година

„ Нито един контракт за експорт на отбранителна техника не е подписан с Русия от 2014 година и не е осъществена доставка за Русия от началото на спора в Украйна “, споделиха от компанията и прибавиха, че са решили да преустановят активността си в Русия.

В обявата си в Туитър Подоляк се базира на видео, направено от украинския блогър Павло Кашчук, който преглежда кола, открита в град Буча. Според Кашчук колата, в която е открито тялото на жена, е била простреляна и с дупки от снаряди, изстреляни от бронирани транспортни средства от огромно разстояние. „ Как са могли подготвени съветски бойци да стрелят толкоз тъкмо със остаряло постсъветско съоръжение? “, попита Кашчук.

Във видеото блогърът намира отговора на този въпрос в близкия град Ворзел, където украинските сили заловили четири от съветските бронирани машини БМД-4. Тези транспортни средства са оборудвани със комплицирани системи за ръководство на огъня - технология, която е била продадена на Русия от Thales.

Във видеото си блогърът демонстрира и термокамера, която съгласно него е извадена от зарязан съветски танк. На него се вижда логото на Thales, съпроводено от дата 06/16 и думите „ създадено в Русия “.

По думите на влогъра техниката е съединена в Русия, само че съставените елементи й са на Thales.

„ Това е единствено една от многото схеми, позволяващи на западните компании да заобиколят ембаргото и да продължат да доставят съветската войска с най-съвременните военни технологии “, сподели той.

През март проверяващия вестник Disclose разгласява публикация, която открива, че Франция е доставяла военно съоръжение, в това число термокамери, на Русия, сред 2015 и 2020 година

Френското министерство на защитата съобщи, че извършва контракти, подписани преди 2014 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР