Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски публикува снимка на

...
Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски публикува снимка на
Коментари Харесай

Помощник на Зеленски пусна снимка как издигат знамето на Украйна над селище в Херсонска област

Високопоставен асистент на украинския президент Володимир Зеленски разгласява фотография на украински бойци, издигащи знамето на страната над населено място, което съгласно него се намира в южната Херсонска област, към която е ориентирана украинската контраатака, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

" Високопиля. Херсонска област. Украйна. Днес ", написа Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария в пост във Facebook, показващ трима бойци на покриви, като един от тях издига украинското знаме.

Ако селището е завладяно, това би било забележителна териториална облага в контраофанзивата, която стартира предходната седмица и е ориентирана към южната част на страната.

Херсонска област, която беше завзета от съветските сили при започване на спора, е значим обект на украинската контраатака. Херсон се намира на север от полуостров Крим, който Москва анексира през февруари и март 2014 година, напомня Ройтерс.

На среща в Берлин през днешния ден украинският министър председател Денис Шмигал направи съответни оферти на немския канцлер Олаф Шолц за улеснение на доставката на танкове " Леопард 2 " за Украйна.

" Обсъдихме това ", съобщи Шмигал пред публицисти след диалозите с Шолц в Берлин. " Дори предложихме по какъв метод Германия може да достави тези танкове на Украйна ".

Той съобщи, че не може да разкрие " всички съглашения и всички детайлности от диалога ", само че сподели, че двамата са " разискали всички въпроси, касаещи танковете и други военни системи за Украйна ".

Запитан дали е оптимист, че бойните танкове в последна сметка ще бъдат доставени, Шмигал отговори позитивно.

Следобед Шолц одобри Шмигал с военни почести пред канцлерството. Съвместната конференция в събота беше анулирана от немската страна по аргументи, свързани с графика.

Още преди идването си в Берлин Шмигал прикани немското държавно управление да достави на Украйна бойни танкове " Леопард 2 ".

" Нуждаем се от смяна във философията на доставките на оръжия. Казвайки това имам поради, че би трябвало да се доставят и съвременни танкове ", съобщи Шмигал в изявление за ДПА. " Леопард 2 " са " модерните танкове, от които Украйна се нуждае на бойното поле ".

Досега немското държавно управление е дало обещание на Украйна оръжия на стойност над 700 млн. евро, множеството от които към този момент са доставени - в това число някои тежки оръжия: 10 тежки артилерийски установки " Х- 2000 ", 15 противовъздушни танка, три ракетни установки за залпов огън и три бронирани ремонтно-евакуационни машини.

Досега Шолц е изразявал песимизъм във връзка с доставката на бойни танкове. Досега нито една друга страна от НАТО не е доставяла на Украйна бойни танкове, проектирани от Запада. Шолц постоянно е отстоявал позицията, че Германия няма да предприеме този ход сама, показва ДПА.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР