Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена Хага, която представя президента Владимир

...
Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена Хага, която представя президента Владимир
Коментари Харесай

Хага на Галин Стоев, който изправя Путин на съд, взе Икар за най-добро представление

Високо оценената сатирична пиеса, озаглавена " Хага ", която показва президента Владимир Путин и неговите съдружници, изправени пред съда за военни закононарушения, бе отличена с " Икар " за най-хубаво зрелище.


В Световния ден на театъра – 27 март, на специфична гала в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ бяха връчени премиите за театрални изкуства за 50-и път, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Най-добър театър тази година е " Хага ". Създадена от украинската авторка Саша Денисова и режисирана от Галин Стоев, пиесата споделя историята на осиротял младеж от Мариупол, който си показва, че висшите ръководители на Русия ще бъдат подведени под отговорност за ролята си в опустошителната война в Украйна.

" Икар " за най-хубав режисьор отиде при Боян Крачолов за представлението " Петрови в грипа и към него ".

Наградата на публиката за най-хубаво трагично зрелище отиде при моноспектакъла на Весела Бабинова " Пистолет в Торнадо ". Преводът е дело на журналиста от БГНЕС Радослав Петкашев. Бабинова сграбчи влиятелната статуетка и за основна роля. При мъжете отличен бе артистът Пенко Господинов.

Актрисата Мария Каварджикова беше удостоена с " Икар " за извънреден принос към българския спектакъл.

Специалните награди бяха присъдени на доцент доктор Биляна Томова за достижения в преподавателската активност. Удостоен с премията за чест и достолепие е сценографът Вечеслав Парапанов. Една от специфичните награди бе за българския артист в Холивуд - Димитър Маринов, който следи церемонията от залата, в комапанията на Стефан Вълдобрев, който пък връчи премията за поддържаща женска роля на Александра Василева за присъединяване ѝ в " Петрови в грипа и към него ".

Старозагорският куклен спектакъл получи Националната премия " Икар " за най- добър куклен театър за „ Тайната на Ленхен “ и Специална премия на Министерството на културата за реализирани високи резултати в театралния мениджмънт и креативната активност. Това е втори " Икар " за режисьорката Елица Петкова за театър, който слага на сцената на Старозагорския куклен спектакъл.

Наталия Гочева завоюва премия за достижение в кукленото изкуство за сценографиите на „ Ясен и Омая " от Петя Миладинова (по претекстове от приказката „ Неродена мома " ), реж. Ивайло Марков, Държавен куклен спектакъл – Русе.

" Икар " за актуален танц и пърформанс получиха Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „ Есмералда и Раймонда ", което се играе в центъра за изкуства Топлоцентрала ".

В категорията " Майсторско техническо реализиране " завоюва представлението „ Метаморфози " по Овидий, театрална акомодация Мери Цимерман, режисьор е Стайко Мурджев, Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров " – Благоевград.

Награда за цирково изкуство се връчи на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им,,Летни кънки ".

Наградата за дебют отиде при Калоян Желев за Кристофър в " Странна преживелица с куче през нощта ", Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " - Русе.

Церемонията в Народния спектакъл мина под мотото " Бойно поле за деяние ". Водещи на събитието бяха младите артисти Стелиян Радев и Катрин Гачева. А специфични посетители - артистите от натрупа " Канетикс " и дамата каучук – Сирма Добрева.

Отличени бяха общо създатели в 23 категории.

Приходите от продажбата на билети за церемонията са предопределени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България. Целта на фонда е да се подкрепят членове на Съюза при животоспасяващи интервенции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР